–Treningskamerater hjalp meg da det blåste som verst

FANT STØTTE PÅ TRENINGSSENTERET Pål Venås har trent på 3T Saupstad i mange år. Det var også her han hentet støtte etter et samlivsbrudd.

SAUPSTAD: Da Pål Erik Venås (46) gikk på en smell var det på det lokale treningssenteret han hentet støtte.

Av Jan Vestre

– Rekker du en kopp kaffe før økta?

Daglig leder ved 3T Saupstad Trond Reitan står i resepsjonen og småsnakker med medlemmene som kommer innom for din daglige styrketrening eller spinningtime.

DET SOSIALE ER VIKTIG -3T Saupstad er et treningsstudio hvor mannen og kvinnen i gata kan komme som de er, forteller daglig leder Trond Reitan (t.v.) Her sammen med Pål Venås.

Støtte
Reitan som er utdannet treningsvileder har i 22 år hjulpet folk på sørsia av byen til å komme i bedre form. Han har også, for noen av sine medlemmer, vært en god samtalepartner.

– Uten samtalene med Trond vet jeg rett og slett ikke hvordan det hadde gått. Treningstudioet er på mange måter mitt andre hjem.

46 år gamle På Erik Venås er klar for å pumpe litt jern, men tar gjerne en kopp kruttsterk kaffe før han går og skifter.

Smell
– Det siste året har jeg kanskje tilbragt mere tid her i denne svarte skinnsofaen enn jeg har gjort blant treningsapparatene, forteller Venås med et lite smil. For selv om 46-åringen nå føler han endelig er tilbake til sitt gamle jeg, kjenner han fortsatt på følelsen av hvordan det var for noen måneder siden.

– Jeg var helt i kjelleren. Det var mørke og vonde tanker fra jeg stod opp til jeg la meg.

Samlivsbrudd
Etter flere års ekteskap bestemte Venås og kona seg i fjor for å gå fra hverandre.

– Det hadde vel egentlig lagt i kortene en god stund så slik sett var ikke det noen stor sak, forklarer Venås. Men bruddet skulle imidlertid vise seg å være tøffere enn det Venås på forhånd hadde trodd. For sammen hadde nemlig paret en sønn på 7 år.

– At jeg plutselig ikke skulle ha guttungen rundt meg hver dag var tøft.

Vondt til verre
Etter samlivsbruddet fant Venås mye støtte blandt arbeidskollegaene på betongvarefabrikken.

– Det er en mannsdominert arbeidsplass og slik sett var det nok mange som hadde gått gjennom akkurat det samme som meg. Det å ha gode kollegaer er viktig.

Men ting skulle gå fra vondt til verre.

– Midt oppi det hele klarte jeg å tråkke over og med det skade ankelen. Jeg ble sykemeldt i flere uker, forteller Venås.

Selvfølelse
Tiden som fulgte var meget tøff, innrømmer Venås.

– Helt klart. Det var ingen lyspunkter. Alt var mørkt. Ekteskapet var over, jeg så min egen sønn mindre enn jeg ønsket, men slik vil det jo være i et samlivsbrudd. Jeg mistet også kontakten med kollegaene på jobben. Det skulle da vise seg at det var ved det lokale treningsstudioet at Venås skulle hente støtte og forståelse.

– Uten 3T på Saupstad og ikke minst Trond (Reitan red anm.) kunne det ha gått ille. Her kunne jeg få være meg selv, snakke med andre og for en stakket stund glemme alt det vonde.

Sosialt
For 3T på Saupstad er på mange måter et litt anderledes treningstudio.

– Her er det sosiale utrolig viktig. Treningen er for mange kun en liten del av det å være medlem, forteller Venås.

Reitan forteller at han gjennom sine 22 år som treningsveileder hele tiden har jobbet for at medlemmene skal føle seg hjemme.

– Vi er et treningsstudio for mannen og kvinnen i gata. Her treffes vanlige folk uten å føle noe krav til hverken utstyr eller fysisk form.

– Her kommer du som du er.