Trenger du verktøy ? Dra til biblioteket

Trenger du verktøy? Kristin Ese og Mari Bremnes Ese i Framtiden i våre hender sammen med avdelingsleder Lars Danielsen på Moholt bydelsbibliotek.

Trenger du verktøy? Dra til biblioteket.

Moholt bydelsbibliotek blir det første i landet der du kan låne alt i fra hammer og skrujern til vinkelsliper og elektrisk drill.

Helt gratis, selvsagt.

TEKST OG FOTO: Jan-Are Hansen

Verktøybiblioteket åpner denne uka. Tilbudet fungerer i prinsippet som når du låner en vanlig bok, bortsett fra at lånetiden er maks en uke og du må være 18 år. I tillegg så kan verktøyet bare lånes og leveres på Moholt.

Unikt tilbud
Inne på kontoret til avdelingsleder Lars Danielsen på Moholt, står nyinnkjøpt verktøy til 46 000 kroner og venter på å bli utlånt.
– Det er litt rot her akkurat nå. Vi er helt i startfasen, men når vi åpner for utlån 8. juni skal alt være på stell, smiler han.
Det er organisasjonen Framtiden i Våre Hender (FiVH), som står bak det ideén.
– Det er et initiativ vi har gått og tenkt på en stund. Da vi kontaktet Lars så tente han på forslaget tvert, forklarer prosjektansvarlig Kristin Ese i FiVH Trondheim.
Også Mari Bremnes Ese, leder i FiVH Trondheim, gleder seg til se hvordan prosjektet blir mottatt av brukerne.
– Dere driver liltt nybrottsarbeid her?
– Absolutt. Det blir spennende å se framover. Såvidt jeg vet er det ingen andre bibliotek i Norge som har prøvd det samme, sier hun og kikker over mot Danielsen.
– Jeg kjenner i hvert fall ikke til noe lignende tilbud, legger han til.

Pilotprosjekt
Verktøybiblioteket er i første omgang ment som et pilotprosjekt, men alle tre håper at tilbudet vil bli så populært at det kan utvides til alle filialene i Trondheim.
– Hvem er målgruppen?
– Det er enkelt – alle som har behov for verktøy i en tidsbegrenset periode. Det kan være alt i fra studenter til pensjonister. Et av målene er at bytting og gjenbruk skal bli mer gjennom å tilby dette i et offentlig bibliotek, forklarer Bremnes Ese.
Hun peker også på at alle skal ha tilgang til verktøy uten at det koster dem skjorta.
– De fleste har vel en hammer og et skrujern liggende?
– Jo, det er nok sant, men noen ganger trenger man litt mer avanserte redskaper. Og disse kan være vanvittig kostbare. I tillegg er det dumt å kjøpe et verktøy, bruke det én gang og så la det støve ned i en krok, mener hun.
Kollegaen hennes fra FiVH Trondheim er helt enig.
– Stikkordet her er delingsøkonomi, legger Ese til.

Støtte fra kommunen
Det er Miljøenheten i Trondheim som finansierer verktøybiblioteket og er et tiltak i Trondheim kommunes nye klimaplan. I første omgang har de bevilget 46 000 kroner.
– Det tok tre dager fra vi sendte søknaden til vi fikk den innvilget, forteller Ese.
– Uvanlig s kjapt jobbet av kommunen.
– Det kan du godt si. De likte forslaget vårt kjempegodt og ville gjerne være med på laget. Vi opplever at vi har et veldig godt samarbeid mellom miljøbevegelsen og miljøenheten i kommunen og at vi arbeider for de samme målene, sier hun.
Utvalget av verktøy er gjort på bakgrunn av hva en vanlig person kan ha nytte av i hjemmet.
– Vi har satset på verktøy som anvendes ofte. Når det er sagt vil vi veldig gjerne ha innspill fra brukerne framover. Er det typer verktøy som mangler? Bør vi anskaffe flere av et spesielt verktøy? Vi bryter ny grunn her, så veien blir litt til mens vi går den.

Misbruk
Også avdelingsleder mene det blir interessant å se hvilken mottakelse verktøybiblioteket får. Han er ikke redd for at verktøyutlån skal gå ut over de eksisterende bibliotektjenestene.
– På ingen måte. Vi har sterke og innarbeidede utlånsrutiner. Det er klart det er forskjell på en bok og en stikksag, men rent logistisk så er dette en tjeneste vi skal klare å levere helt fint, sier han.
Danielsen understreker at biblioteket er i første omgang en kunnskapsformidler.
– For oss er verktøybiblioteket første ledd, mens målet er at verksteder og læring om gjenbruk og reparasjon etter hvert vil komme på plass.
– Er det fare for at verktøybiblioteket kan misbrukes på noen måte?
– Det er noe vi kommer til å holde et våkent øye med. Alt av utstyr er kun til privatpersoner og privat bruk. Firma, profesjonell og kommersiell bruk er ikke tillatt, avslutter han.

Varaordfører Hilde Opoku (MDG), Kristin Ese fra Framtiden i våre hender og biblioteksjef Berit Skillingsaas Nygård står for åpningen 8.juni, klokken 12.
Dette er utvalget av verktøy du kan låne på Moholt bydelsbibliotek:
Pipenøkkelsett, bajonettsag, 12 volts batteridrill, borhammer, 2 stk 18 volts drill, multikutter, sirkelsag, stikksag, vinkelsliper og 5 stykkk verktøykasser inneholdende avbitertang, vannpumpetang, kombinasjonstang, bitssett, hammer, huggjern og en skralle med bits.