– Skjemmes over andre hundeeiere

TRIST SYN:–-Det ser jo ikke trivelig ut. Folk får heller ta med posene hjem og kaste de, sier turgåere på parkeringsplassen ved Henriksåsen.

BYMARKA: Hundeeiere skjemmes over andre hundeeiere som lar hunde­posene ligge igjen i marka. De etterlyser flere søppel­kasser i Bymarka.

Av Renate Brødreskift

Etter at Adresseavisen i forrige uke omtalte hundeposeproblematikken i Bymarka, har Bydelsavisa Byåsen kontaktet flere turgåere for å høre hva de mener om saken.
(Les saken her)

– Ta med posen hjem
– Jeg synes det er trist at det er sånn. Vi gikk og snakket litt om dette på turen, og er enige om at det burde vært en søppelkasse her. Samtidig er det ikke noe problem å ta med seg posen i bilen. Jeg har hund selv, og synes ikke det er noe problem å plukke opp og ta med posen hjem og kaste den, sier en turgåer vi møter på parkeringsplassen ved Henriks­åsen.
Noen dager etter at saken ble omtalt i Adresseavisen ligger det fortsatt flere hundeposer slengt i en haug på samme sted. Turgåerne vi møter er ikke imponert over hundeeiernes oppførsel.
– Dette er kanskje en måte å vise at de savner en søppelkasse her, men det ser jo ikke trivelig ut. Folk må heller ta med seg posene hjem, sier en annen turgåer.

– Jeg må si jeg skjemmes mange ganger over at hundeeiere tar opp etter hunden sin for så å kaste posen i skogen etterpå. (…)­
Problemet er nok ikke alltid at folk ikke finner søppelbøtter, men mange er sløve og gidder rett og slett ikke ta opp etter hunden sin, sier en av hundeeierne Bydelsavisa Byåsen har snakket med i forbindelse med denne saken. (Ill.foto: Unsplash.com)

– Skjemmes
Flere hundeeiere vi har vært i kontakt med forteller at de ofte plukker opp poser som andre hundeeiere har kastet fra seg. De synes det er synd at noen hundeeiere er med på å sette andre hundeeiere i et dårlig lys.
– Jeg må si jeg skjemmes mange ganger over at hundeeiere tar opp etter hunden sin for så å kaste posen i skogen etterpå. Jeg skjemmes også når det ligger hundedritt midt på stiene, i skiløyper og der folk ferdes. Problemet er nok ikke alltid at folk ikke finner søppelbøtter, men mange er sløve og gidder rett og slett ikke ta opp etter hunden sin. Men når det er sagt så er det alt for få søppelkasser ved turløypene, sier en hundeeier.

Dette er kanskje en måte å vise at de savner en søppelkasse her, men det ser jo ikke trivelig ut. Folk må heller ta med seg posene hjem. 

Flere søppelkasser
Hun forteller at hun ofte går tur i området Granåsen, Grønlia og Rønningen, der det er langt mellom søppelkassene.
– Du kan gå fra parkeringen i Granåsen og helt opp til Grønlia, uten å se en eneste søppelkasse. Det er langt å bære posen om hunden gjør fra seg tidlig på turen og du må bære den helt til Grønlia. Og på grunn av lukt så er de ikke så fornøyde med at vi kaster posene der heller. Fra Smistad til Rønningen har de satt ut flere søppelkasser langs veien, og der ser jeg det er mye mindre med både poser og møkk, sier hun.
– Jeg tror hundeeiere setter igjen posene som en kritikk av at det ikke finnes søppelkasser. Det lukter jo ganske mye av bæsjeposene, og det er ikke så hyggelig å gå rundt med, sier en annen hundeeier.
Hun påpeker at det er satt ut søppelcontainere både ved Theisendammen og Baklidammen, og mener det også bør plasseres ut søppelcontainere ved utfartssteder som Henriksåsen.

AVFALLSCONTAINER: Trondheim bydrift har ingen planer om å sette opp flere avfallscontainere i Bymarka, slik som det er gjort her på parkeringsplassen ved Baklidammen.

– Bruk sunn fornuft
Driftsleder i Trondheim bydrift, Odd Arne Nilsen, sier de ikke opplever dette som et utbredt problem, og mener de fleste hundeeiere er etterrettelige.
– Som med alle andre ting her i livet så gjelder det å bruke sunn fornuft. Har man først tatt med seg en pose og plukket opp etter hunden, så må man ta med seg posen hjem og kaste den. Dersom hunden gjør fra seg inne i skogen, kan man bare ta en pinne og vippe det til side for stien så tørker det i løpet av kort tid, sier han.
– Ville man ikke fått bukt med problemet ved å sette ut flere søppelkasser?
– En søppelkasse vil også generere annet søppel, ikke bare hundedritt. Da ville vi vært nødt til å bruke ressurser på å fjerne dette. Det er også en stor kostnad å drifte en søppelkasse. Selve søppelkassen koster ikke så mye, men den skal også tømmes ukentlig, og det koster å deponere avfall. Da bruker vi heller pengene på forskjønnelse og på å legge til rette for aktiviteter i marka, og så håper vi at folk kan bruke sunn fornuft, sier Nilsen.
Han legger til at de hele tiden gjør en vurdering av hvilke tiltak som må gjøres, men sier de ikke har noen planer om å sette ut flere søppelkasser i Bymarka med det første.