
Siden 2012 har «Slettmeg.no» mottatt over 35.000 henvendelser fra personer som føler seg krenket på nett. Seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (bildet) frykter det kan være store mørketall.
Siden starten i 2010 har råd– og veiledningstjeneste for de som føler deg krenket på nett «Slettmeg.no» behandlet over 35.000 saker.
Av Jan Vestre
Hva gjør man når man oppdager at det ligger nakenbilder av seg selv på nett? Og hva gjør man når man angrer på en profil man opprettet på sosiale medier? For mange barn og unge har «Slettmeg.no» vært den man har henvendt seg til når man har gjort noe dumt på nett.
Mange henvendelser
– Ser vi på antall henvendelser ligger Sør Trøndelag på en 5. plass i landet. Når det gjelder alder og kjønnsfordeling ligger fylket omtrent på landsgjennomsnittet, forteller seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring.
Tessem tror imidlertid at det kan være snakk om store mørketall.
– Alle som henvender seg til «Slettmeg.no» kan velge å være anonyme. Det betyr at vi ikke alltid kan være sikre på hvor i landet henvendelsen kommer fra. Videre er det også slik at mange føler stor skam til mye av det man har gjort på nett. Derfor er det nok dessverre snakk om en stor underrapportering.
Tessem sier at det som foreldre kan være vanskelig å hele tiden holde seg oppdatert.
Henvendelser
– Apper og sosiale medier kommer og går hele tiden. Det som er populært den ene uken kan være borte påfølgende uke. Det viktigste vil derfor være å skape et tillitsforhold hvor barna føler de kan snakke om det som opptar dem.
Slettmeg.no ble startet 8. mars 2010 av Datatilsynet, og ble flyttet til NorSIS i 2012 og drives der i dag. Siden 2012 er det håndtert over 35000 saker. Tjenesten er en gratistjeneste som gir råd og veiledning for personer som opplever krenkelser på nett.
Vet du hva barna dine gjør?
Disse appene bør du som foreldre kjenne til:
JODEL:
En app hvor brukeren kan være anonym og sende ut meldinger som alle innenfor et gitt geografisk område kan lese. Det har vært flere saker hvor det gjennom Jodel har kommet trusler mot skoler og andre bygninger. I alvorlige saker har imidlertid Jodel samarbeidet med politiet slik at de som har sendt ut truslene har blitt pågrepet.
Folk som leser «jodelen» kan gi pluss- eller minuspoeng, samt kommentere det som blir skrevet.
SNAPCHAT:
En app som er blitt utrolig populær, også blant de under 13 år. Her kan brukeren dele bilder og videosnutter med de man ønsker. En rekke tilleggsfunksjoner gjør at brukeren kan legge til en rekke
artige visuelle effekter til bildene.
Tidligere var det slik at bildene man sendte på Snapchat forsvant etter noen sekunder. Slik er det ikke lenger selv om mange fortsatt tror dette.
KIWI og ASK.FM
Apper hvor man kan stille andre brukere spørsmål. Da man har muligheten til å være anonym har appene ofte blit brukt til mobbing. ASK.FM har fått kallenavnet «mobbeappen» og ble for tre år siden utestengt fra skolenettet i Trondheim.
Utviklerene har imidlertid gjort en rekke grep for å bedre sikkerheten slik at man enkelt kan blokkere brukere eller avslutte kontoen.
Når det gjelder ASK.FM har man imidlertid ikke muligheten til å slette kontoen men man kan deaktivere den.
MOVIESTARPLANET
En blanding mellom onlinespill og sosialt nettverk. Spesielt populært blant barn fra 8 til 12 år. Det har vært flere saker hvor voksne brukere som har utgitt seg for å være barn har prøvd å lokke andre barn til å dele nakenbilder eller personlig informasjon.
Moviestarplanet har imidlertid en rekke tiltak for å sikre barna. Flere moderatorer jobber hele tiden med å avdekke «Child grooming» hvor voksne personer forsøker å etablere et vennskap eller følelsmessig forhold til barn.
INSTAGRAM og VINE
En populær app også blant de yngste. Her kan man opprette bruker og dele bilder. Man bestemmer imidlertid selv om man ønsker å dele dette med alle eller bare venner.
Andre brukere kan «like» og kommentere bildene. Man kan også følge andre brukere uten å bli venn. Instagram har gode rapporteringsmuligheter når det gjelder misbruk.
VINE er som Instagram bare at man her deler filmsnutter istedenfor bilder. Også her kan man dele, like og kommentere innhold.
MUSICAL.LY
En app hvor brukeren kan dele videoer hvor man mimer etter kjente sanger. Spesielt populært blant yngre jenter. Appen har en rekke personverninstillinger som avgjør hvem som kan se det som blir delt. Om man ikke setter kontoen til «privat» kan hvem som helst «følge» brukeren og dermed kunne lagre det som blir lagt ut på nett.
Les også: