
Leif Tore Anderssen i Trondheim Bilkollektiv og Chris Veløy fra Lade.
LADE: Som nyetablerte, førstegangsfødende flest så har økonomien blitt strammere. Vi har bestemt å kvitte oss med bilen.
TEKST OG FOTO: Jan-Are Hansen
Det sier Chris Veløy fra Lade. Og han er ikke alene om tenke alternativt rundt bilhold i 2016. Trondheim Bilkollektiv med hovedbase i Sandgata, har i dag 860 medlemmer som deler på i
overkant av 80 biler rundt omkring i Trondheim. En kraftig vekst på bare få år.
– Vi trenger tilgang på en bil særlig nå som vi får et barn, men vi fant ut at vi egentlig ikke hadde behov for å eie en. Vi sparer flere tusen kroner hver måned på å dele bilen med andre, smiler Veløy som også peker på miljøaspektet.
– Vi sparer miljøet ved at de ikke ubetydelige utslippene fra å produsere bilene, spres på flere hoder, legger han til.
Fordeler kostnadene
Tanken bak bilkollektivet er relativt enkel: Man betaler en refunderbar innmeldingsavgift på 2500 kroner, og en fast sum på 100 kroner i måneden. Timeprisen avhenger av type bil, kjørelengde og lånetid.
– Bilene til kollektivet står på faste plasser rundt omkring i byen. Når man har behov for bil går man inn på nettsiden til kollektivet, finner en ledig bil og reserverer den. Så henter man nøklene som er plassert i nærheten av bilen og kan bruke bilen så lenge man ønsker. Det er som regel alltid en ledig bil i nærheten, litt avhengig av hvor man bor, forklarer Veløy.
– Dette er vel ikke en løsning som passer alle?
– Det er det ikke, men jeg er helt sikker på at det er mange som bruker mer penger på bilhold i dag enn de egentlig trenger. Bildeling er rimeligere enn egen bil hvis du ikke absolutt trenger bil til jobb hver dag, sier Veløy som påpeker at de faste kostnadene for bilholdet fordeles på flere, og du slipper å ha privat parkeringsplass.
– Store uforutsette verkstedregninger er tøffe å ta når budsjettene er stramme. Det slipper vi å tenke på, legger han til.
Bil etter behov
– Jeg tror det er mange som heller ønsker å låne en ny og trygg bil, enn å eie en gammel. Mange som vurderer å kjøpe en bil nummer to, velger heller å supplere med bil fra oss, sier Leif Tore
Anderssen. Han er en av to fast ansatte i bilkollektivet.
– Hvilke biler er det medlemmene etterspør?
– Det er sammensatt. Folk har forskjellige behov til forskjellige tider. Derfor består også bilparken vår av kjøretøy som kan tilpasses etter behov – små biler til byturen, varebiler til flyttelasset og stasjonsvogner til ferieturer, forklarer Anderssen. Det er slett ikke bare familier og privatpersoner som er en del av kollektivet. Også bedrifter, foreninger og offentlige instanser bruker bilene.
– Tilbakemeldingene vi får er at det er en veldig grei løsning når man har et begrenset behov, legger han til.
Nye doninger
I parkeringsgarasjen i Sandgata stopper de opp ved en av kollektivets biler. En Toyota Yaris av nyere modell.
– Ingen gamle rustholker her?
– Nei. Alle våre biler skiftes ut etter tre til fem år eller maks 100.000 kilometer kjøring, sier Anderssen og stryker hånden over det sølvgrå panseret. Det er ofte slik at mange er litt mer lemfeldig i omgangen med ting de ikke eier selv.
– Et problem for bilkollektivet?
– Faktisk så går det veldig bra. Det hender at vi må ta tak i enkeltepisoder, men generelt sett så benytter medlemmene bilene på en god og ansvarsfull måte, fastholder han.
En bekymring mindre
– Begge to både håper og tror at flere trondhjemmere får øynene opp for denne typen kollektivløsning de neste årene.
– Flere medlemmer betyr flere biler på flere plasser. Da øker kvaliteten på tilbudet tilsvarende, mener Anderssen. Veløy som bor i Harry Borthens vei på Lade er sikker på at hverdagen uten egen bil kommer til å gå veldig bra. Bilkollektivivet har opprettet en ny plass i gata hans og nå selger han sin egen stasjonsvogn.
– I stedet for å ha den dyr bil stående som nesten forplikter meg å bruke den, vil jeg heller ha en bil som koster meg praktisk talt ingenting når den står ubrukt og som koster litt når jeg faktisk trenger den. Og så går, sykler eller tar vi buss når det passer. Det er mulig jeg er naiv, men jeg tror det også skal gå fint med en smårolling i familien, avslutter han.