Plast – plast – plast overalt!

EN UKES PLASTFORBRUK: Iselin, Kristian og Lucas ble litt overrasket over hvor mye plast 5. trinnet brukte hjemme i løpet av en uke. Totalt ble det samlet inn 35,8 kilo plastsøppel.

Samlet inn en ukes plastavfall

Elevene på 5. trinn på Åsvang skole tok vare på all plasten de brukte hjemme i løpet av en uke, og tok med plastavfallet på skolen for å veie det og se hvor mye plast vi faktisk kaster.

Av Renate Brødreskift
– Jeg tenkte «så mye plast vi bruker!», sier Lucas Dias Norrman (10) etter at han har sett fjellet med plastavfall som elever og lærere på trinnet har samlet inn på bare en uke. Til sammen 35,8 kilo med plast ble samlet inn fra til sammen 75 husstander.
– Det høres kanskje ikke så mye ut, men vi ser jo volumet. Vi fylte containeren i skolegården til randen, sier lærer James Alexander Arnfinsen.

Tverrfaglig prosjekt
Han er initiativtaker til plastprosjektet, som elevene har jobbet med i høst. Åsvang skole er sertifisert Grønt Flagg-skole, og prosjektet er en del av Grønt Flagg-temaet plast, mikroplast og forsøpling. Prosjektet er tverrfaglig, og er knyttet opp mot naturfag, samfunnsfag, matematikk og norsk.
– I ukene fremover skal elevene bruke resultatet til å regne ut plastforbruk i større skalaer, for eksempel på hele skolen eller kanskje i hele byen, slik at det blir en matteoppgave. Elevene skal også holde foredrag om prosjektet for elevene på 2. trinn, forteller Arnfinsen.

MILJØENGASJERT LÆRER: James Alexander Arnfinsen er initiativtaker til plastprosjektet. Han håper prosjektet skal skape engasjement hos både elever, lærere og foreldre.

Skape forandring
Han sier målet med plastprosjektet er å skape ekte læringssituasjoner der elevene gjør noe på ordentlig, og der man også involverer foreldrene. Tanken er at økt kunnskap og bevisstgjøring blant elever, lærere og foreldre kan være med på å få til forandring.
– Alle små aksjoner skaper en forskjell, sier Arnfinsen. I tillegg til å samle inn plast, har elevene snakket med politikere og de har vært i kontakt med en dagligvarebutikk for å oppfordre de til å bruke mer papir i stedet for plast. Elevene har sett dokumentar­filmen om «plasthvalen» som ble funnet ved Sotra utenfor Bergen, de har laget holdningsplakater om temaet plast og forsøpling, og de har snakket med en rådgiver fra Verdens Naturfond (WWF) om hva plast gjør med fisk og dyr i havet.

– Bruk mindre plast
– Plasten forsvinner ikke i naturen. Dyrene kan tro at det er mat, og blir syke hvis de får i seg plast, sier Iselin Dørum Kailasanathan Gregersen (10). Før de begynte med prosjektet, tenkte hun ikke så mye over hvor mye plast hun brukte.
– Jeg tror jeg kommer til å tenke mer på plast nå. Det er jo plast overalt, men jeg visste ikke at det var så skadelig. Hvis man for eksempel er ute og svømmer og ser plast, er det lurt å ta den med seg, sier hun.
– Ble dere overrasket da dere fikk se hvor mye plast dere bruker?
– Jeg ble litt overrasket. Jeg kommer til å oppfordre foreldene mine til å bruke mindre plast. For eksempel kan man bruke plastposen på nytt i butikken, sier Lucas.
– Mammaen min tar ikke med plastposer fra butikken lenger. Hun har i stedet kjøpt et nett, sier Kristian Svaan (10). Han mener vi bør bli flinkere til å kjøpe mindre av matvarer som er pakket inn i plastemballasje.
– Kjøper du epler innpakket er det brukt tre lag med plast, liksom. Da er det bedre at du bare bruker en pose på tre epler. Det er jo plast rundt nesten alle matvarer, sier han.
– Tror dere vi hadde klart oss uten plast?
– En verden uten plast tror jeg er nærmest umulig, for vi har gjort oss så avhengig av plast. Det beste vi kan gjøre er å oppfordre folk til å ikke bruke plast og hindre at plasten kommer ut i naturen, sier Lucas.

PLAST OVERALT: Iselin, Lucas og Kristian synes det er synd at det meste av matvarer er pakket inn i plast, og mener butikkene bør bruke mer papir i stedet for plast.