Øystein (41) veide 130 kilo og skydde treningsstudioene – så fikk han påvist diabetes 2

ØYSTEIN (41) FRA NORSKE TALENTER VAR EN TJUKKAS: -Jeg drakk 7 liter Cola om dagen og la igjen tusenvis av kroner på byens burgersjapper, forteller Øystein Løvli (41) fra Lademoen.

ØYSTEIN (41) FRA NORSKE TALENTER VAR EN TJUKKAS: -Jeg drakk 7 liter Cola om dagen og la igjen tusenvis av kroner på byens burgersjapper, forteller Øystein Løvli (41) fra Lademoen.

LADEMOEN: Da Øystein Løvli (41) fra Lademoen for aller første gang skulle oppsøke et treningsstudio tok han heisen – én etasje opp. Ett år senere og 40 kilo lettere løper han trappene hos 3T på Solsiden

Av Jan Vestre

– Jeg var det du kan kalle «god og rund». Bare det å skulle ta på seg skoene gjorde meg svett. Hadde det ikke vært for diabetesen hadde jeg nok fortsatt vært en tjukkas.

Bydelsavisa Strinda møter Norske Talenter aktuelle Øystein Løvli og hans personlige trener Roar Fordal (26) til en treningsøkt på Solsiden.

Treningsstudio
Fordal som har jobbet som PT (personlig trener) i fem år husker godt da Løvli andpusten stod i resepsjonen for ett år siden.

– Øystein var stor og utrent, men han hadde humøret og ikke minst et genuint ønske om å komme i bedre form. Det er alltid et godt utgangspunkt.

Sammen la Fordal og Løvlien opp en treningsplan. Og til sommeren ser den TV-aktuelle sølvstrupen fra Lademoen fram til å gå i shorts og t-skjorte for første gang på over 20 år.

– Jeg har aldri skammet meg over egen kropp men når du veier 130 kilo og i tillegg er bleik så frister det ikke akkurat å sprade rundt i tangaen på stranda for å si det slik, ler Løvli.

MÅTTE BYTTE UT HELE GARDEROBEN: Øystein Løvli (41) har kastet alle klesplaggene etter at han på ett år tok av 40 kilo. Kun den gamle tjukkas-dressjakka har han tatt vare på. Her sammen med sin personlige trener Roar Fordal hos 3T Solsiden.

Godt humør
For det er i første rekke selvironien og det gode humøret som har hjulpet 41-åringen frem til en mer slankere kropp forklarer Fordal.

– Vi begynte forsiktig men etter hvert kunne jeg utfordre Øystein med stadig vanskligere øvelser. Når vi får inn utrente personer er det alltid viktig å finne et treningsopplegg som ikke skremmer de bort etter et par økter. Bare det å komme over dørstokkmila er for mange en seier i seg selv.

Løvli på sin side er klar på at  vektreduksjonen på over 40 kilo på ett år ikke er noe han hadde klart selv.

– Om jeg i det hele tatt skulle ha noen sjanse til å gjøre noe med egen kropp så måtte jeg ha profesjonell hjelp. Jeg hadde aldri vært der jeg er i dag uten Roar.

Organist
Løvli som er født og oppvokst på Heimdal tok sin utdannelse ved Norges musikkhøgskole og jobber i dag som kantor ved Tempe/Leira og Bratsberg menigheter. Han er også organist i Svanholm seremonirom.

41-åringen er i dag én av få profesjonelle organister i landet og har gjort seg kjent i byens kulturliv som dirigent for en rekke mannskor, blant annet Heimdal Mannskor og Frimurerkoret i Trondheim. Løvli selv er forøvrig frimuerer av 10. grad.

Det å være kantor er en stillesittende jobb og har i følge Løvli ikke hjulpet noe særlig på hverken vekta eller kondisen.

– Jeg har uten tvil vært landets lateste organist. Om jeg ikke trengte å bevege på meg så gjorde jeg det ikke. Når jeg først satt meg skulle det mye til for å få meg opp, ler Løvli.

DEN GANG DA; – Jeg har uten tvil vært landets lateste organist, ler Øystein Løvli. På det meste veide han 130 kilo. (Foto: privat)

130 kilo
Men Løvli har ikke alltid vært stor.

– Da jeg var ung var jeg tynn som ei høvelflis og fikk stadige kommentarer på hvor spinkel og bleik jeg var. Det var først etter at jeg fikk lappen at jeg begynte å legge på meg.

For mens Løvlis to brødre var ute og trente foretrakk 41-åringen sofaen.

– Jeg syntes jeg hadde det godt og så egentlig ikke noe større poeng i det å være ute å løpe om det ikke var for å rekke noe spesielt.

Og i årene som fulgte este Løvli stadig mere ut.

– På det meste veide jeg 130 kilo. Jeg tenkte ikke noe mere på det enn at «ja nå veier jeg så mye».

7 liter Cola
Men for 41-åringen fra Lademoen var det ikke først og fremst vekta men derimot helsa som skulle føre til en forandring.

– I løpet av en vanlig dag drakk jeg mellom 5-7 liter Cola, og da snakker vi ikke om Cola Zero. Middagen bestod gjerne av et par Gradiosa etterfulgt av en potetgullpose eller to. Og skulle sulten melde seg før kveldsmaten plukket jeg opp en ekstra stor meny på McDonalds. Det var aldri snakk om noen vanlig burger-meny.

Men for et par år siden fikk Løvli påvist diabetes 2. Fra å legge igjen tusenvis av kroner hos byens burger-sjapper måtte 41-åringen fra Lademoen ta grep om egen helse og livsstil.

– Det var en kalddusj. Nå hadde jeg plutselig ikke noe valg lenger. Skulle jeg bevare helsa måtte jeg gjøre noe og det kjapt.

Sommerkroppen
Redningen for Løvli ble det å skaffe seg en egen personlig trener.

– Roar og jeg satte først opp et «Sommerkroppen 2020»-mål. Nå er dette blitt «Sommerkroppen 2017».

For når det gjelder Øystein Løvli så har kiloene rast av i rekordfart.

– Jeg har kastet så og si hele garderoben min, fra t-skjorter til langbukser. Det eneste jeg har tatt vare på er denne gamle dressjakka. Den har jeg tatt vare på kun på trass og for å minne meg selv på tjukk jeg var på det verste. Nå ser jeg for første gang i mitt voksne liv frem til å kaste skjorta til sommeren.

Og skjorta den vil Løvli kaste når han om noen måneder kjører Noirge rundt i sin 1800 kubikk Goldwing.