Nå er City Lade størst i Trondheim

«I denne bransjen må man være fremoverlent hele tiden. Her nytter det ikke å hvile på laurbærene». BÅRD BYE, SENTERLEDER, CITY LADE.

LADE: Omsatte for 877 millioner i første halvår.

TEKST OG FOTO: Jan Vestre

Tall fra analyseselskapet Kvarud Analyse viser at kjøpesenteret på Lade i løpet av årets seks første måneder hadde en bruttoomsetning på 877 millioner, en økning på 5 % fra tilsvarende periode i fjor.

City Syd, som siden starten i 1987 har kunnet smykke seg med å være byens største kjøpesenter i omsetning noterer seg med en omsetning på 848 millioner og må derfor for første gang se seg slått av navnebroren på Lade.

Størst
Nye City Lade ble åpnet med brask og bram i oktober 2014, med både fylkesordfører Tore Sandvik og Petter Northug tilstede.

Arealet ble mer enn fordoblet og antallet butikker økte fra rundt 40 til over 100. Utvidelsen kostet eieren Coop Midt Norge en halv milliard. Nå begynner innvesteringen å bære frukter.

– Vi har lenge vært Midt-Norges største kjøpesenter i areal. At vi nå også plasserer oss i toppen hva gjelder omsetning er gledelig, forteller en fornøyd senterleder Bård Bye (41)

Vekst
Med den store utbyggingen som i dag skjer både på Lade og på Ranheim tror Bye at City Lade har en reell mulighet til å krangle seg inn på Topp 10 listen over landets største kjøpesenter.

– I umiddelbar nærhet vil det i løpet av de neste to årene bli oppført hele 3.300 nye boenheter. Bare på tomta til gamle Lilleby Smelteverk vil det vokse frem en helt ny bydel.

I følge Bye kommer 9 av 10 handlende ved City Lade fra de nærmeste bydelene. Muligheten for ytterligere vekst er derfor tilstede.

Få konkurser
Etter at nye City Lade åpnet dørene for snart to år siden har kun tre butikker gått konkurs, noe som er ifølge Bye godt innenfor «normalen» for bransjen.

– Det har vært forskjellige årsaker til konkursene. Det har ikke nødvendigvis vært den lokale filialens omsetning som har vært utslagsgivende.

– Men de tre konkursene har alle vært hos butikker i 3. etasje. Er dette City Lades blindgate?

– Vi har det siste året hatt ekstra fokus på å vitalisere tredje etasjen. Det har gitt resultater, for nå ønsker flere butikker enda større lokaler, forklarer Bye.

Aktiv
Bye, som tidligere har deltatt i både i Birkebeinerrittet og det 70 km lange «Sykkeleneren» – rittet , trives i dag best på gressmatta på DnB Arena på Ranheim sammen med Old Boys-laget i fotball.

– Ranheim er et flott sted å bo. Selv om det er en bydel i stor vekst har man klart å ta vare på både friarealer og grøntområder på en god måte. Det samme ser man også her på Lade.

Selv om Bye i dag ikke lenger teller minutter og sekunder i sykkelløypa understreker han at konkurranseinstinktet på ingen måte er borte.

– I denne bransjen må man være fremoverlent hele tiden. Her nytter det ikke å hvile på laurbærene.

Gründer
Bye tok over som senterleder da nye City Lade åpnet i oktober 2014. 41 åringen kan vise til lang fartstid innen administrasjon og salg, blant annet som salgsjef hos COOP Obs Bygg og avdelingsleder ved IKEA.

Forretningskarrieren startet han imidlertid sammen med sin bror i hjembygda Odda for mange år siden.

– Da et eldresenter i bygda plutselig stod ledig gikk vi inn og kjøpte bygningsmassen og gjorde det om til et gjestehus.

Gjestehuset, som i dag går under navnet Trolltunga Hotell, er et populært utgangspunkt for alle som vil oppleve Hardangerfjorden. Bye har imidlertid solgt seg ut av virksomheten.

Helgehandel
I likhet med de fleste andre kjøpesenter er det hos City Lade også fredag og lørdag som er de store handledagene. Størst prosentvis økning i handelen har det imidlertid vært på ukedagene.

– Vi har sett en gradvis endring i handlemønstret over tid. Nå er det stadig flere som er innom og handler mandag til torsdag. Men enn så lenge er det altså fredag, og spesielt lørdag som utmerker seg.

Og lokomotivet er uten tvil Obs! som står for godt over halvparten av omsetningen på kjøpesenteret.

– COOP Obs! på City Lade er i dag faktisk den største i sitt slag i Norge, forteller en stolt senterleder.