Lokalt taekwondo-talent: Julie (17) vil til OL i 2020

OL-DRØM: Julie Ramsey (17) fra Flatåsen kan bli en av utøverne som representerer Norge i OL i 2020.

Julie Ramsey startet med taekwondo ved en tilfeldighet for seks år siden. Nå satser ungjenta mot OL i Tokyo i 2020.

Av Renate Brødreskift

Til tross for sin korte taekwondo-karriere, har Julie allerede flere meritter å vise til. Ungjenta, som representerer Team Top2 og trener ved Mudo Gym & Kampsport Heimdal, har vunnet Norges-cup flere ganger, hun er kåret til Norgesmester fire ganger, har et gull og et sølv som Nordisk mester og har tatt tre bronser og et gull i internasjonale G1-stevner for juniorer.

Tilfeldighet

Julies forhold til den koreanske kampsporten startet ved en tilfeldighet.

– Lillebroren min trente tae-kwondo, og jeg skulle være med og se på en trening. Jeg ble igjen for å se på det eldre partiet som trente kamp og sparring, og syntes det så veldig spennende ut. Etter den første treninga kjøpte jeg drakt og full pakke. Det her var en sport som falt i smak, sier Julie.

Trener på heltid

I dag trener hun åtte ganger i uka, noe som betyr flere økter i løpet av en dag. Julie er også fulltidselev ved KVT, og kan gjerne ta ei treningsøkt før skoledagen starter. Alt handler om å ha en strukturert hverdag, i følge Julie.

– Når jeg begynner seint på skolen kan jeg ta ei økt klokka 7.30. Jeg er også veldig strukturert når det gjeler skolen, og har ikke så mye fritid. Men på lørdager har jeg bare ei egentrening klokka 12, så da har jeg hele ettermiddagen fri, sier hun.

Julie har også spilt fotball i åtte år, men fant raskt ut at hun ikke hadde tid til begge idrettene.

– Skal jeg bli god i taekwondo så må jeg trene på heltid, sier hun.

Forsaker ikke noe

Dersom venninnene til Julie skal ut å spise på en hverdag, må hun som regel takke nei på grunn av trening. 17-åringen føler likevel ikke at hun forsaker noe på grunn av taekwondoen.

– Det er så masse man får igjen i sporten. Her trener vi jenter og gutter sammen, vi trener med forskjellige aldersgrupper, og vi lærer disiplin og å respektere hverandre. Man blir kjent med sykt mange mennesker, og jeg er på 10-12 reiser i løpet av året. All treninga medfører også god helse og et sunt kosthold, sier Julie.

Hun kom nylig hjem fra et internasjonalt stevne i Nederland, der hun, som hun selv sier, fikk en «reality check».

– Den første kampen vant jeg mot Kroatia. I den andre kampen møtte jeg ei fra Tyskland som jeg tapte for.  Hun vant til slutt hele klassen, forteller Julie, og understreker at nivået i utlandet er mye høyere enn her hjemme.

Jeg har alltid hatt motivasjon til å trene og til å bli best. Er det stevner der jeg har gjort det dårlig, så har jeg tenkt at jeg vil trene mer og bli bedre. 

TAEKWONDO-TALENT: Julies trener Ståle Børseth mener det er kombinasjonen av medfødt talent og god arbeidsmoral som har ført Julie opp i toppsjiktet i taekwondo i sin klasse.

Må til utlandet

Julies mål er å komme på lands-laget, og for å møte de beste motstanderne må hun til utlandet og konkurrere. I land som Iran, Storbritannia, Korea, Tyskland og Ungarn er taekwondo en stor sport der utøverne i toppsjiktet kan leve av sporten. Norske landslagsutøvere tjener også penger på sporten, men er på langt nær på samme lønnsnivå som utøvere i andre land. Så er det heller ikke pengene som er drivkraften til Julie.

– Den følelsen man får når man står på pallen er helt ubeskrivelig, sier hun og smiler.

EM-kvalifisering

Skal hun nå målet om OL-deltakelse, må hun sette utdannelse på vent.

– Jeg skal bli ferdig med videregående, og så lenge jeg får meg en utdannelse til slutt så er det greit for foreldrene mine. Jeg synes det er gøy å leve noe annet enn et A4-liv, sier Julie, som i første omgang har som mål å kvalifisere seg til EM i Bulgaria i år.

– Hvis jeg fortsetter å trene så hardt som jeg gjør nå så tror jeg det er en stor mulighet for at jeg klarer det. I dag trener jeg sparring og spark med laget fem ganger i uka og har tre egentreninger der treneren min har satt opp en plan på kondisjon, stryke og tøyelighet, sier hun.

God arbeidsmoral

Julies trener og eier ved Mudo Gym & Kampsport Heimdal, Ståle Børseth, har stor tro på at Julie skal klare EM-kvaliken. Børseth har lang erfaring som trener og har fått frem flere landslagsutøvere tidligere. Drømmen hans er å rekruttere en OL-utøver fra taekwondo-miljøet på Mudo.

– Hvis hun fortsetter som hun gjør nå og kommer seg på lands-laget, så er det OL som er i sikte. Men det er klart det er et veldig trangt nåløye, sier han. Børseth mener det er kombinasjonen av medfødt talent og god arbeidsmoral som er årsaken til at Julie har oppnådd så mye som hun har i løpet av kort tid.

– Det hjelper ikke å ha talent hvis man ikke kommer seg på trening. Det handler om prioritering, sier han.

KRIGER-MENTALITET: Julie selv mener det er kriger­mentaliteten hennes som har fått henne dit hun er i dag. Her er hun klar til kamp under Norgescup på Jessheim i februar i år. (Foto: privat)

En kriger

Julie selv mener det er krigermentaliteten hennes som har fått henne dit hun er i dag.

– Jeg har litt galskap i meg. Jeg har også strenge foreldre, som stiller opp og betaler og er der når jeg trenger det. Jeg har alltid hatt motivasjon til å trene og til å bli best. Er det stevner der jeg har gjort det dårlig, så har jeg tenkt at jeg vil trene mer og bli bedre. Jeg har aldri blitt lei, sier hun.

Julie hadde gjerne sett at sponsorer viste større interesse for up and coming utøvere som henne selv. Taekwondo er en dyr sport å holde på med, og de store sponsorsummene går til utøvere som allerede har vunnet store titler.

– Vi reiser mye, og det går som regel en fem-seks tusen kroner per tur som vi må betale fra egen lomme, sier Julie.

I slutten av april reiser hun til Hellas for å konkurrere i et internasjonalt G1-stevne. Får hun medaljeplass her, er hun kvalifisert til junior-EM i Bulgaria til høsten.