Laget eget verktøy mot spiseforstyrrelsen

SMAKFULL DESIGN: Recoverybook har et oversiktlig og lekkert design. Her er oppslaget “Uka som gikk”.

SMAKFULL DESIGN: Recoverybook har et oversiktlig og lekkert design. Her er oppslaget “Uka som gikk”.

SAUPSTAD: Jeg har lett opp og ned i mente etter noe som kunne hjelpe meg, men uten hell.

Av Stig O.H. Larssen

PASIENT, FORFATTER, DESIGNER OG UTGIVER Lise Stokke Hoseth håper matdagboka også kan hjelpe andre som sliter med spiseforstyrrelser

PASIENT, FORFATTER, DESIGNER OG UTGIVER Lise Stokke Hoseth håper matdagboka også kan hjelpe andre som sliter med spiseforstyrrelser

– Til slutt bestemte jeg meg for å lage et verktøy selv, rett og slett, og nå vil jeg tilby den til andre i samme situasjon, sier Lise Stokke Hoseth til Heimdalsbladet.

Lise Stokke Hoseth (26) har slitt med spiseforstyrrelser siden hun var 11 år. For to år siden, i 2014, kom anoreksien tilbake for fullt. Dermed ble hun nødt til å komme under behandling og samtidig sette øvrige deler av livet på vent. Etter påtrykk fra behandleren sin begynte hun å skrive matdagbok.

Designer av boka
Resultatet ble Recoverybook – en dagbok som kombinerer matlogging, ukeplan, ukesevaluering og oppgaver knyttet til spiseforstyrrelsen og negative tankemønster.

–Dette er en selvhjelpsbok alle kan bruke, uavhengig om man er i behandling eller ikke, mener Lise Stokke Hoseth. Hun er utdannet grafisk designer og har selv stått for utformingen av boka si.

Nye perspektiver
– Det hjalp å skrive ned tanker og følelser knyttet til måltider, jeg så raskt mønstre og triggere jeg aldri før hadde tenkt over, forteller Lise. Samtidig ble det litt demotiverende å skrive i en kjedelig notatblokk. Derfor utviklet jeg Recoverybook.

Oversikt er viktig
–I tillegg til matlogging bestemte jeg meg for å legge inn oppgaver knyttet til spiseforstyrrelsen, fortsetter hun.

–  Å følge tipsene i boka er en enkel og oversiktlig måte å planlegge uka på, sier Lise. Men kanskje det viktigste av alt er å kunne foreta en evaluering når uka er over. Dette gjør at man får en mye større oversikt over hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Da blir det lettere å utvikle seg til neste uke.

Etter flere positive reaksjoner fra både psykologer og medpasienter bestemte hun seg sammen med samboer Chris Ekren Angvik for å opprette recoverybook.no.

Skryter av samboeren
– Jeg hadde aldri klart dette, hadde det ikke vært for min fantastiske og ikke minst tålmodige samboer Chris, smiler Lise. Han tar seg av alt av regnskap, IT og passer på å roe meg ned hvis jeg blir alt for stresset!

Bra for andre?
Hun håper boka kan være et godt hjelpemiddel for andre i samme situasjon.

– Ambivalensen for å ta opp kampen mot spiseforstyrrelsen er ofte veldig høy, derfor er det ekstremt viktig at når man først får motivasjonen at verktøyet er lett tilgjengelig.

Lokalt produsert
Boka er designet hjemme hos Hoseth og Angvik på Saupstad. –Men det hører med å gi mye skryt til Nye Heimdal Trykkeri for uvurderlig støtte og bistand i prosessen, og ikke minst den lekre
trykken, sier en fornøyd utgiver Lise Stokke Hoseth.