Gulasj-vri med svinekjøtt
Gulasj er Ungarns nasjonalrett. Det er en fantastisk god kjøttgryte med sterke og fyldige smaker. Opprinnelig brukes bog eller høyrygg av okse, men det er ingenting
i veien for å prøve andre typer kjøtt også.
Ønsker du en rimelig og god middag i hverdagen kan du gjøre som meg å bruke koteletter eller svinenakke i stedet. Det smaker helt fortreffelig!
5 porsjoner:
• 800 gram kjøtt av koteletter
eller svinenakke
• 2 løk finhakket
• 3 fedd hvitløk finhakket
• 1/2 rød chili finhakket
• 2 røde paprika kuttet i grove
strimler
• 4 gulrøtter kuttet i skiver
• 4 mellomstore poteter
• 1 ss røkt paprikapulver
• 2 bokser hakkede tomater
• 7 dl kjøttkraft (eventuelt vann
og fond)1 boks kidneybønner
• 2-3 ss finhakket frisk timian
• Salt og pepper
• Sukker
• Olje og smør
• Creme fraiche
• Hakket persille
Skjær kjøttet i passe store terninger. Varm opp en stekepanne med olje og smør, og stek kjøttet så det får en fin stekeskorpe. Pass på å ikke steke for mye kjøtt om gangen, da koker det i stedet for å steke.
Bruk en gryte eller stor kjele, og surr løken blank i litt olje på middels varme. Ha oppi hvitløk og chili mot slutten, og la det surre et par minutter. Ha deretter oppi kjøttet, paprika, potet, gulrot, røkt paprikapulver, hakkede tomater og kjøttkraft.
Kok opp og la det småkoke i 1-2 timer, eller til kjøtt og grønnsaker er blitt mørt.
Bruker du bog / høyrygg av okse i stedet for koteletter vil kjøttet trenge lenger tid til å bli mørt. Kok da kjøttet i ca 1 time før du har oppi grønnsakene. La det deretter koke opptil en time til både grønnsaker og kjøtt er mørt.
På slutten av koketiden har du oppi timian, kidneybønner, og smaker til med salt, pepper og sukker. Du kan med fordel også bruke fond og soyasaus til å justere smaken.
Server gulasj med en god spiseskje creme fraiche og frisk persille, samt kanskje et godt brød med smør til. Det er ganske kraftige smaker, så creme fraiche eller rømme vil være med å gi kontrast til smakene.