Klare råd til foreldre: Unngå å havne i «kausjonistfella»

Mange unge må ha hjelp fra foreldre for å realisere boligdrømmen (Illustrasjonsfoto – Designed by Pressfoto – Freepik.com)

Kravet om 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig, betyr at mange unge må ha hjelp fra foreldrene for å komme inn på boligmarkedet.

TEKST OG FOTO: Renate Brødreskift

¨Vi ser at ved salg av leiligheter som egner seg for unge boligkjøpere i Trondheim, er det mange foreldre som stiller som kausjonister, sier banksjef i Sparebank1 SMN, Hilde Sem Lykke. Tall hentet inn av Sparebank1 Midt-Norge viser at andelen førstegangskjøpere med kausjon økte fra 13 prosent i 2006 til 53 prosent i 2015.

HANDLINGSROM I EGEN ØKONOMI: Banksjef i Sparebanke1 SMN, Hilde Sem Lykke, råder foreldre som tenker å stille som kausjonister til å ta et møte med banken for å se på hvordan de raskest mulig kan komme ut av kausjonistansvaret.

Prisstigning
Halvparten av kausjonistene henger med ausjonsansvaret ti år etter barnas første kjøp av bolig, og åtte av ti kausjonerer etter fem år til tross for rekordstor prisvekst på boliger.

– De siste ti årene har vært preget av en enorm boligprisvekst, samtidig som vi har fått kravet om 15 prosent egenkapital ved kjøp. Hvis boligprisene nå flater ut, vil veien ut av kausjonen bli enda lengre, påpeker Lykke.

Rådgiver
Hun råder foreldre å ta et møte med banken før de signerer kausjonistpapirene.

– Kausjonistene bør alltid ha en egen rådgivingssamtale i sin egen bank, og gå gjennom egne muligheter og hvordan de raskt kan komme ut av sitt ansvar. Det er svært sjelden at foreldre tar seg tid til en samtale med egen rådgiver om hvordan de kan begrense ansvaret og bevare eget handlingsrom for økonomien, sier Lykke.

Føler press
Hun tror mange foreldre føler seg presset til å ta på seg kausjonistansvaret.

– Det er nok noen som tar for gitt at foreldrene stiller opp. Men det er ingen selvfølge. Det er mange som kanskje ikke kjenner konsekvensene, og at de faktisk må gjøre opp for ungene sine hvis saken går til mislighold, sier hun.

Felle
Når kausjonen først er etablert, er det mange som sliter med å fri seg fra kausjonistansvaret.

– Boligbytter, bilkjøp og opplåning for å innfri forbruksgjeld er årsaker til at kausjonene som ble gitt til første boligkjøp, både forblir og vokser. Mange unge ønsker også å finansiere oppussingsprosjekter eller få råd til å bytte til større bolig før de har nedbetalt vesentlig på gjelden. Dette kan være en felle. Foreldrene trenger handlingsrommet selv. Kanskje har de flere barn eller kanskje har de selv behov for bytte av bolig senere i livet, sier hun.

Dele opp lånet
Lykke råder foreldre til å stille som kausjonist kun for den 15 prosenten barnet trenger som egenkapital, og sette en tøffere nedbetalingsplan på topplånet.

– Man prioriterer å betale ned det først, så kan man ha avdragsfrihet på resten av lånet, sier hun. Banksjefen understreker at man bør bruke god tid på boligkjøpet. – Ofte blir det hastverk med etablering av kausjon tett opp til oppgjør, og alt fokus er å hjelpe barna med boligkjøpet. Mange tror at det er bråhast med å kjøpe. Feilene man kan gjøre ved å forhaste seg, er mye dyrere enn de prosentene med boligprisvekst man kanskje kan gå glipp av. For mange bruker lite tid på planlegging, og ender med å kjøpe boliger de angrer på, sier Lykke.