Jenter på jakt

Første elgjakt for Rosalie og moose.

STOKKANHAUGEN: Stadig flere kvinner blir jegere. Hver fjerde som bestod jegerprøven i jaktåret 2015/2016 var kvinne. Rosalie Zwiggelar (25) fra Stokkanhaugen skal på sin første jakt i høst.

TEKST OG FOTO: Renate Brødreskift

Rosalie tok jegerprøven i fjor, og debuterer denne helgen på reinsjakt i Imsdalen i Ringebu. Deretter blir det elgjakt på Snåsa i oktober. Kanskje blir det litt småvilt-jakt også, dersom bestanden er høy nok.

Kontakt med vilt
Med seg på elgjakta tar hun hunden Moose (2), som er av rasen Norsk elghund grå. Moose er også jaktdebutant, og Rosalie er spent på hvordan han duger som jakthund. De to har bare hatt kontakt med vilt på avstand til nå.

– Han synes det lukter godt. Vi har gått litt spor, og han skal få følge sporet etter elgen og snuse på den dersom vi skyter elg. Han trenger den erfaringen han kan få. Moose er også godkjent besøkshund gjennom Røde Kors, så hvis han ikke fungerer på jakt har han allerede en jobb, sier hun med et smil.

Aldri felt dyr
Rosalie blir del av et jaktlag på ni. Hun har gjort seg noen tanker om det å skyte et så stort dyr.

– Det blir spennende. Jeg håper jo det er jeg som får skyte dyret, men det er et stort lag. Jeg haraldri drept et dyr, så jeg vet ikke om jeg liker det. Det er heller ikke noe press om å skyte. Vi har fått beskjed fra jaktlederen om at vi ikke skal føle oss presset til å skyte et dyr. Da er det bedre å la dyret gå. Et skadeskutt dyr er ingen god opplevelse, sier hun.

For Rosalie handler ikke jakt bare om å skyte dyr.

– Det jeg ønsker er å bli merselvforsynt, og å utnytte de ressursene vi har i naturen, sier hun.