Hyller Elvis i kirka

DANSEBAND: Et par ganger i året spiller Graceland Band til dans på Restaurant Da Vinci på Hallset. I november kan du høre dem i Byåsen kirke.

HALLSET: I høst kan du oppleve det lokale Elvis tribute-bandet Graceland Band i Byåsen kirke. Bandet vil vise at Elvis var mer enn bare rock n’ roll.

Av Renate Brødreskift
Første mulighet til å høre Elvis i kirka blir onsdag 15. november, under en veldedighetskonsert som bandet arrangerer i samarbeid med Byåsen kirke, Trondheim Politikor og Bjørn Hellem, som er Kvitt eller Dobbelt-vinner i emnet Elvis. Søndag 19. november opptrer bandet sammen med Trondheim Politikor under gudstjenesten i kirka.

Gospel
Vokalist og gitarist i bandet, Per Arne Eriksen, sier de ønsket å gjøre noe ekstra i forbindelse med at det i år er 40 år siden Elvis gikk bort. Konserten 15. november har fått tittelen «Elvis gospel & inspirational songs». Det blir med andre ord lite rock n’ roll og hoftevrikking denne kvelden. På repertoaret står blant annet How Great Thou Art, som er en av de mest kjente gospel-låtene til Elvis, og Crying in the Chapel, som Elvis gjorde en cover-versjon av.
– Det er jo mange låter å velge i. Elvis ga ut tre album med gospel­-låter i tillegg til flere EP-er og singler oppover i 60-årene. Gospel var en stor del av Elvis’ karriere, og var utgangspunktet for mye av musikkinteressen hans. Moren og faren hans tok ham med i kirka der det var gospel, og hans første møte med musikken var gospel, sier Per Arne.

– Musikk berører
Sokneprest i Byåsen kirke, Steinar Leirvik, tror det blir en fin opplevelse å høre Elvis-sanger i kirkerommet. Han var ikke vond å be da bandet la frem ideen om å holde konsert i kirka.
– Jeg synes det er spennende, og synes kirka skal være åpen for å prøve nye ting. Musikken berører på et annet plan og dette er musikk folk er glad i. Og så er det jo artig når vi får en slik henvendelse fra et lokalt band, sier han. Selv er ikke soknepresten noen stor Elvis-kjenner, men har fått med seg at gospel var en stor del av livet til kongen av rock n’ roll.
– Elvis startet blant annet hver morgen med gospel-musikk og han fikk tre Grammys for gospel-sangene sine. Gospel-musikken har vært viktig i veldig mange kirker, og er en av plattformene kirken er bygget på. Vi synes jo at vi har et fantastisk budskap i kirka, men vi er kanskje ikke flinke nok til å få det frem. Da kan det kanskje komme frem gjennom musikken, mener Leirvik.

ELVIS OG KIRKA: Anne Eriksen Valstad og Per Arne Eriksen håper å nå ut til et annet publikum en det de vanligvis spiller for når de i høst skal holde konsert i Byåsen kirke. Sokneprest Steinar Leirvik (t.h.) mener mange av Elvis’ låter passer godt inn med kirkas budskap.

Ingen Elvis-etterligning
Anne Eriksen Valstad, som er søster til Per Arne og spiller keyboard og er vokalist i bandet, håper på fullsatt kirke under konserten og gudstjenesten. Hun understreker at de ikke prøver å etterligne Elvis, men at de spiller musikken hans på sin måte.
– Mange blir overrasket over at Elvis hadde denne typen låter. De fleste forbinder ham med rock n’ roll, men han favnet så mange sjangre i musikken, sier hun. Når bandet er ute og holder konserter opplever Anne ofte at folk blir berørt av musikken til Elvis.
– Flere ganger har folk kommet bort til meg og sagt at «den delen gjorde noe med meg». Det sitter alltid noen i salen som har minner knyttet til den og den låten, sier hun.

Spiller til dans
Graceland Band består i dag av fire musikere, der tre av de kommer fra Byåsen. Per Arne har vært med helt siden starten i 1992, da bandet bestod av musikere fra Trondheim politikammer og het Lovens Lange Arm. Bandet hadde også den gang en del Elvis-låter på repertoaret, men det var først for et års tid siden at de tok navnet Graceland Band. I dag er bandet kun en hobby for de fire musikerne, som i hvert fall et par ganger i året er å finne på Restaurant Da Vinci på Migosenteret, der de spiller til dans.
Synes du det er lenge å vente til kirkekonserten den 15. november, kan du få med deg Graceland Band på Restaurant Da Vinci lørdag 21. oktober.
– Da blir det Elvis fra A til Å med sanger fra 1954 til 1977, sier Per Arne.