Glimt fra Forskningstorget

Forskningsdagene arrangeres nå over hele landet. Vi tok turen innom Forskningtorget som bød på lærerike og morsomme opplevelser både for barn og voksne.

Utstillerne hadde laget i stand en rekke eksperimenter og ulike forskningsaktiviteter som slo godt an. På Forskningstorget kunne man blant annet prøve segway, hoppe i Granåsen med VR-briller, hilse på sosiale roboter, studere hoppekreps som spiste mikroplast, lage elektronisk navneskilt og teste ut fornybar energi på LEGO.

Forsker Grand Prix
«Forsker Grand Prix» er en lystbetont og begivenhetsrik konkurranse i forskningsformidling for doktorgradskandidater og er en del av Forskningsdagene. Torsdag 28. september går den regionale finalen av stabelen mens den nasjonale finalen finner sted på Byscenen lørdag 30. september.

ELEKTRONISKE NAVNESKILT: Studenter ved Elektronisk systemdesign og innovasjon hadde det travelt med å lage elektroniske navneskilt til de mange skoleelevene som var innom Forskningstorget. Elektroniske systemdesignere er etterspurt i arbeidslivet. Elektroniske systemdesignere kan arbeide i bransjer som medisin, romteknologi, oljeleting, undervannsteknologi, akustikk og mikrochiputvikling.


LÆRER UNGDOM OM ELEKTRISITET: Henrik M. Ellingsen (t.v.), Ylva Nagelhus Haugen og Peter Glesaaen studerer industriell design (sivilingeniør, 5 årig master) ved NTNU. Under forskningtorget stilte studentene ut prosjekter fra faget TDT4262 – Prototyping av Interaktive Medier. I faget har studentene samarbeidet med Vitensenteret hvor hver gruppe har laget en interaktive modell som skal lære elever på ungdomstrinnet om elektrisitet. Hver gruppe har laget en skuffe med et skreddersydd konsept som visualiserer en del av pensum innen elektrisitet. Skuffene skal stå i en escapeskuffeseksjon som blir stilt ut på vitensenteret.


FORTALTE OM MARIN FORSØPLING: Iurgi Salaberria (postdoc) og Signe Dille Løvmo (PhD-stipendiat) ved Institutt for biologi ved NTNU fortalte besøkende på Forskningstorget om hva som skjer når plasten i havet brytes ned til mikroplast. Gjennom store mikroskop kunne man få se hoppekreps spise mikroplast. Mikroplasten er en stor trussel mot livet i havet, viser ny statusrapport fra Miljødirektoratet.


KROPPEN I BEVEGELSE: Gjennom virtual reality fikk besøkende muligheten til både å hoppe i Granåsen og spille fotball på Lerkendal. Pål Haugnes (MSc) jobber som vitenskapelig assistent ved NTNU Senter for toppidrettsforskning. Han lot også besøkende få prøve utstyr som kunne simulere overvekt og forskjellige sykdommer. 1. januar 2015 ble Senter for toppidrettsforskning det fjerde nasjonale senteret for idrett. Her driver man forskning rundt sentrale problemstillinger for norsk toppidrett og utvikler kunnskap som bidrar til store, norske idrettsprestasjoner.


DE VIKTIGE BILDENE: Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU driver forskning og undervisning innen ultralyd, MR, trening, sirkulasjonssystemet, anestesi og akuttmedisin. Under Forskningstorget fikk besøkende prøve seg på flere apparater.


LAGDE BUTTONS MED LØGNERE: Rune Christian Kjøsnøs (t.v.), Lene Bertheussen og Magnus Rom Jensen jobber som universitetsbibliotekar ved NTNU Universitetsbiblioteket. De slo et slag for biblioteket som informasjonskilde i en mediehverdag som ofte preges av manglende kildekritikk og «fake news». Besøkende fikk på en humoristisk måte en gjennomgang av forskjellige type løgnere og fikk deretter muligheten til å lage en buttons med en kjent løgner.


STUDENTER UTVIKLER FORMULABILER: Revolve NTNU er en studentorganisasjon med over 80 studenter fra 14 forskjellige fagretninger. -Revolve er et av NTNU sine største studentprosjekt, forteller PR og kommunikasjonsansvarlig Sivert Johnsen.

Siden 2010 har studentene hvert år designet, utviklet og bygd en ny formulabil med det formål å delta i «Formula Student» som er en internasjonal konkurranse for ingeniørstudenter. Konkurransen går ut på å bygge en énseters bil for det ikke-kommersielle markedet. Bilen blir vurdert i en rekke forskjellige statiske og dynamiske tester. Studentene må begrunne alle valg som er gjort. Mia Berge (t.v.) studerer ved Elektronisk systemdesign og innovasjon og jobber med grafikk og design. Aida Angell studerer Ingeniørvitenskap og IKT og er markedssjef for årets prosjekt. Sivert Johnsen tar en bachelor i ingeniørfag og materialteknologi og har ansvaret for PR og kommunikasjon.

Nettside: http://www.revolve.no/about-us/

De tre forteller at Formula Student er en av verdens største konkurranser for ingeniørstudenter. Revolve NTNU kom hjem fra konkurranse i Barcelona, Spania for en måneds tid siden, hvor de kom på en 14. plass totalt.

Det blir laget en bil hvert år, med unntak av den første bilen. Den første bilen ble det brukt to år på å lage. I dag er det totalt 6 biler. Starter på PC om høsten med å designe de ulike delene til bilen. Om vinteren blir delene produsert, så starter sammensetningen og testingen om våren. De fleste delene er spesiallaget til bilen. På årets bil ELD finnes det blant annet en upright (det hjulet er festet i) som er 3D-printet i titan.

I år skal det lages to biler. Det skal lages en helt ny bil. Samtidig skal fjorårets bil, ELD, bli autonom.

Bilen på forskningstorget heter Vilje. Den ble laget i 2015 og er den fjerde bilen i rekken. Det er den andre elektriske bilen som er laget. Vilje veier 175 kg, har 107 hestekrefter og går fra 0-100km/t på 2,8sekunder. Bilen kom på 6. plass i Formula Student Austria.

Vilje blir også vist frem på stand på Researchers Night på NTNU på fredag (29.09.17).

Nedenfor kan du se en presentasjonsfilm av årets bil (2016).

LES MER INFO OM REVOLVE HER: