Går inn i et av landets største bilkonsern

Lars Hoff fortsetter som daglig leder ved Prøven Bil i Trondheim, og får samtidig et helhetlig koordineringsansvar på tvers av de fem selskapene i Nord- og Sør-Trøndelag.

Lars Hoff fortsetter som daglig leder ved Prøven Bil i Trondheim, og får samtidig et helhetlig koordineringsansvar på tvers av de fem selskapene i Nord- og Sør-Trøndelag.

TILLER: Familieeide Prøven Bil er solgt til Bertel O. Steen, og blir dermed del av et av landets største bilkonsern

Av Renate Brødreskift

Salget av bilforhandleren ble gjennomført i desember 2016, og den formelle overtakelsesdatoen var 17. februar 2017. Avtalen omfatter et oppkjøp av alle aksjene i selskapet Prøven Bil AS, med bilforhandlervirksomhet i Trondheim og Orkanger, Prøven Bil Verdal AS, Prøven Bil Oppdal As og Prøven Bilutleie AS.

– Vi synes det er spennende. Det har jo blitt slik i bilbransjen at enten må man vokse alene eller så må man være del av en større sammenslutning, sier Lars Hoff, daglig leder ved Prøven Bil Trondheim om eierskiftet.

Peugeot siden 1953
Prøven Bil har vært eid av brødrene Knut og Sverre Fordal, og det var deres far som grunnla selskapet i 1938. Selskapet har solgt Peugeot siden 1953, og er i dag Norges eldste forhandler av bilmerket. Samarbeidet med Bertel  O. Steen strekker seg imidlertid helt tilbake til 1939, da Prøven Bil  kjøpte deler av Bertel O. Steen.

I 2015 utgjorde Prøven Bil mer enn 10 prosent av det totale Peugeot-salget i Norge, og forhandleren har ambisjoner om å kapre ytterligere markedsandeler.

Større markedsandeler
– Vi har alltid vært en forhandler som ligger langt over landsgjennomsnittet når det gjelder markedsandeler på Peugeot. Målsettingen er en økning på 20 prosent i 2017, og så langt ligger vi over den målsettingen, sier Hoff.

Prøven Bil Trondheim hadde en omsetning på 356 millioner i 2016, og forventer å omsette for rundt 400 millioner i 2017.

Hoff mener eierskiftet var den beste løsningen for Prøven Bil.

– Det betyr jo at vi blir del av en større sammenslutning, og gir oss tilgang til en del systemer og ressurser som vi ikke vill hatt tilgang til på egen hånd. Bertel O. Steen driver jo med videreutvikling av bilsalg og verkstedmuligheter, noe som ville blitt for dyrt for oss på egen hånd, sier han.

Hoff fortsetter i stillingen som daglig leder for Prøven Bil på Østre Rosten, og vil ha et helhetlig koordineringsansvar på tvers av selskapene i Nord- og Sør-Trøndelag.

– Jeg blir ansvarlig for alt av våre  butikker i Nord- og Sør-Trøndelag, men det vil være en daglig leder på hver plass som tar seg av den daglige driften, sier han.

Samarbeid med Motor-Trade
Bertel O. Steen eier også 100  prosent av Kia-forhandleren på Østre Rosten og 50 prosent av Mercedes Benz-forhandleren Motor-Trade, som ligger i  samme bygg som Prøven Bil på Østre Rosten. I Trondheim deler de to forhandlerne kantine, møterom, delelager og klargjøring, og forhandlerne har også et samarbeid i Stjørdal der de holder til i samme bilanlegg og driver verksted sammen under navnet Prøven-MotorTrade.

Hoff sier det vil være naturlig å utvikle samarbeidet med Motor-Trade videre, og opplyser at de blant annet har planer om å opprette et smart repair- verksted for utbedring av små skader på Østre Rosten.

Han ønsker ikke å gå ut med noen konkrete planer om forhandlerens videre samarbeid med de nye eierne.

– Vi har jo planer om ting som skal fases inn etter hvert, men det er for tidlig å si noe i dag. Det eringenting som er bestemt, men det vil jo være naturlig at vi går i samtaler med de om videre utvikling, sier han.

Hoff understreker at forhandleren på Østre Rosten vil fortsette som før.

– Kundene vil ikke merke noe. Det er den samme gjengen som fortsatt er her, og vi vil være som vi alltid har vært. Og vi skal fortsatt hete Prøven Bil, sier han.

Oppkjøpet omfatter ikke lakk og karosseriverkstedet som Prøven Bil driver sammen med Motor-Trade og Kverneland Bil ide tidligere Prøven Bil-lokalene i Bjørndalen.