
ELBILFORDELER: Kunde Line Karlgaard kjøpte elbil av Kenneth Gripp i vår, og er så langt fornøyd med valget av bil.
TUNGA: Elbileier Line Karlgaard sier hun ikke lar seg påvirke av innstrammingene som blir innført for elbiler i Trondheim.
TEKST OG FOTO: Renate Brødreskift

VALGTE ELBIL: Elbileier Line Karlgaard kjører elbil til og fra jobb fordi det er både lettvint og praktisk. Hun tror det alltid vil lønne seg å kjøre elektrisk.
Karlgaard har kjørt elektrisk siden april, og sier hun valgte elbil på grunn av den lave totalkostnaden, miljøhensynet og den behagelige kjøreopplevelsen. Hun lar seg ikke skremme av innstrammingene som nå vil komme for elbiler.
Miljø
Nylig vedtok Bystyret i Trondheim at elbiler skal betale parkeringsavgift i Midtbyen, på lik linje med andre biler.
– Jeg parkerer stort sett i parkeringshus, så akkurat det påvirker ikke meg. Fordelene med elbil er gode uansett, og elbilforeningen jobber jo for at man skal få beholde godene. Det mener jeg er viktig, for det handler jo om miljøet, sier Karlgaard.
Nedgang
Ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) har elbilsalget i Sør-Trøndelag gått ned 20 prosent hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor. I spørreundersøkelsen Elbilisten 2016 oppga 1 av 3 av dagens elbileiere i Sør-Trøndelag at gratis parkering på kommunale parkeringsplasser var en av grunnene til at de valgte elbil. 18 prosent ville ikke kjøpt elbil i dag om det ikke var for gratis parkering.
Flater ut
Personbilselger Kenneth Gripp hos Møller Bil på Tunga, mener det har vært en naturlig nedgang i salget av elbiler etter at elbilene kom på markedet for fem år siden. Hos Volkswagen-forhandleren på Tunga ligger salget av e-Golf på cirka 300 hittil i år. I lanseringsåret 2014 lå salget på 600 biler.
– Alle som ville benytte seg av elbilen da den kom, har skaffet seg elbil. Da er det naturlig at det flater litt ut, sier Gripp.
Hvordan elbilmarkedet vil utvikle seg fremover mener han er vanskelig å spå.
– Det kommer an på hva politikerne gjør. Bestemmer de seg for å legge moms på elbiler vil vi se en vridning mot hybridbiler. Men vi bryr oss mest om markedet i dag, sier Gripp.
Han sier at mange av de som var først ute på elbilmarkedet nå vil begynne å oppgradere til nye modeller med blant annet lengre rekkevidde.
Elbilfavoritt
Elbileier Karlgaard kjører en e-Golf, som hun bruker som en bil nummer to. e-Golfen er den bestselgende elbilen i Norge med 24,3 prosent markedsandel. Bak kommer Nissan Leaf med 22,1 prosent. (Kilde: Norsk Elbilforening – elbil.no) Karlgaard valgte e-Golfen fordi den var både lettvint og praktisk.
– Jeg bruker den til og fra jobb, og kjører totalt fire mil om dagen. Det blir også en del tur-retur til flyplassen. Jeg har ikke brukt den på langturer. Jeg har heller ikke hatt behov for hurtigladere, men lader den hjemme hver dag. Jeg lader den stort sett i to-tre timer, og det tar åtte til ni timer å få den fulladet, sier hun.
Lav totalkostnad
– Snittpersonen med en slik bil kjører mellom to og fire mil per dag. Kundene er både unge og eldre. Når familiene kommer hit, sier de først at den skal være en nummer to-bil, men ender opp
med å bruke den som en nummer en-bil. Den går lenger enn de tror, og det er god plass i bilen, sier Gripp.
Han opplever at det viktigste argumentet for elbilkundene er den lave totalkostnaden.
– e-Golfen er en salgsvinner fordi den er en fullverdig bil, den er en femseter, har den siste teknologien, veldig billig drivstoff, er rimelig å forsikre, har lave service- avgifter og gode garantier – blant annet åtte års batterigaranti. Den er også gunstig priset, sier Gripp