
HØNS I HAGEN: Lill-Kristin Sjaastad og sønnene Aksel og Magnus Sjaastad synes det er trivelig med høner som tripper rundt i hagen.
NYBORG: Hjemme hos familien Sjaastad på Byåsen tripper sju høner fritt omkring i hagen. Familien er en av mange som har fått øynene opp for hønsehold i egen hage.
Av Renate Brødreskift
Mamma Lill-Kristin forteller at det var sønnene Aksel (13) og Magnus (16) som først fikk ideen om å skaffe høner.
– Vi har hytte i Sverige, og der var det en som solgte egg fra egne høns. Vi syntes det så kult ut med forskjellige størrelser på eggene, forteller Aksel.
– Dette var tidlig i fjor sommer, og på sensommeren hadde vi hønene her, sier Lill-Kristin.
Selvforsynt
Hønene har de kjøpt blant annet via finn.no og diverse facebook-grupper. Rasevalget falt på Brahma, Dvergsilke, Lohman og Toppet Hollender.

STASELIG: Familien har blant annet Brahma-høns, som i følge rasebeskrivelsen en rolig, sosial og godlynt hønserase.
– Særlig Lohman er veldig trivelige hagehøns, sier Lill-Kristin. Hun tror mange velger å holde høns ut fra et ønske om å vite hvor maten kommer fra.
– Det har jo vært mye fokus på dette med produksjonen, sier hun.
– Så er det veldig trivelig når de vandrer rundt på plena og klukker, legger Magnus til. Sekretær i Norsk Rasefjærfeforbund, Eva Ströberg, sier det er mange som skaffer seg høner til hobbyhold for å bli selvforsynt med egg.
– Jeg tror mange er lei av å se bilder fra produksjonen med høns i bur eller tusenvis sammen. I England har det blitt nesten en folkebevegelse å ta hand om uttjente produksjonshøns for å gi dem noen år i sol og frihet, sier hun.
I følge Ströberg kan høns også fungere utmerket som kjæledyr.
– De kan bli som katter, ligge på fanget og bare kose seg. Men det er stor forskjell på raser og individer. De høyproduserende rasene av lett type kan oppleves litt flaksete og urolige, sier hun.

HJEMMELAGET: Hønene produserer mellom et til fire egg om dagen. Ungene synes det er kult med egg i forskjellige størrelser og farger.
Eggproduksjon
Alle de syv hønene til familien Sjaastad legger egg, og familien henter ut mellom et og fire egg hver dag. Noen beholder de selv, og noen gir de bort.
– Når vi skal til bestemor og bestefar tar vi med egg i stedet for blomster, sier Aksel.
– Og så har vi en bror som trener mye og som skal ha mye protein, legger Magnus til.
Rimelig
Fjærfehold trenger ikke være noen dyr hobby. Familien betalte et par hundre kroner per høne, og utstyret til hønsehuset og hønsegården er kjøpt for en billig penge.
– Pappa har vært snekkerassistent og økonomisk ansvarlig, forteller Magnus. Hønsehuset er laget av en bod kjøpt på Obs, som de har isolert. Deretter har de laget en luke ut til luftegården, en inngjerdet luftegård, montert varmelampe, fôrautomat og drikkebeholder. Siden høner trenger lys for å holde eggproduksjonen oppe, har de montert lys med tidsbryter som slår seg på klokka 7 og av klokka 22. Fôret kjøper de på Felleskjøpet, og det meste av matrester hives i hønsehuset.
– De tåler det meste. Slipper man ned noe mat til dem, hiver de seg over det med en gang. Det blir mindre på hunden, men hun er på slanker’n, sier Lill-Kristin.
Stikker ikke av
Familiehunden Molly (6) er en engelsk springer spaniel, som er en rase som er avlet for å brukes til fuglejakt. Lill-Kristin forteller at hun ikke bryr seg stort om hønene.
– Når hønsehuset står åpent går hun inn og ser om det er noen brødrester der. Ellers er det ikke noe jaktinstinkt i henne, ler hun. Selv om hønene går fritt, beveger de seg aldri lenger ned enn til muren ved innkjørselen.
– De er så matglade og hjemmekjære at de stikker ikke av. Vi var litt redd for at reven skulle komme og ta de, men vi tenker at det er bedre at de får gå fritt enn å bure de inne. Det kom en katt en gang, men de to største hønene skremte den vekk, forteller Lill-Kristin.
Egne navn
Hun sier de ikke har noen planer om å ende hønenes liv på hoggestabben slik at de kan bli mat. Til det er de for gamle.
– Skal man få godt kjøtt av høner bør de slaktes før de er seks måneder gamle, sier hun.
Som seg hør og bør har hønene fått egne kallenavn.
– De heter McNuggets, Tandoori, Tikka Masala, John Ceena, Esthel, Pepsi og Molly junior, forteller Aksel.

STELL: Renholdet er viktig når man har høns, og Aksel (13) har jobben med å skifte flis i hønsehuset ukentlig.
Råd
Familien har følgende råd til andre som går med tanken om å skaffe egne høner:
– Det er viktig å tenke på at hønene har nok plass. Man må ha en plen, og man må ha noen til å se til de når man reiser bort. Og så må man like egg. Man må ha tilgang til strøm slik at de får varme om vinteren, sier Magnus.
– Og så er det viktig med renhold og at man skifter flis i hønsehuset ofte, legger mamma Lill-Kristin til.
– Hva synes naboene om hønseholdet, undrer vi.
– Det er ingen som har klaget. Her en kveld jeg satt inne på stua så jeg plutselig en haug med unger utenfor. De ville se på hønene, forteller Lill-Kristin.
– Men vi har ingen hane. For da blir det bråk, sier Magnus.