
Lørdag 16. juni åpner den ærverdige Hovedbygningen på Ringve Museum dørene for publikum igjen tre år etter brannen. Prosjektleder Lars Erik Melhus og kommunikasjonsrådgiver Jorunn Mo, gleder seg.
Det dukket fram noen overraskelser underveis for gruppen som har jobbet med å restaurere Hovedbygningen på Ringve Musikkmuseum de tre siste årene.
TEKST OG FOTO Jan-Are Hansen
3. august 2015 herjet flammene i flere av rommene i den over 300 år gamle Hovedbygningen til museet. Ødeleggelsene etter brannen ble så store at totalrenovering var eneste løsning.
Åpent hus på lørdag
Lørdag 16. juni – nesten tre år og 20 millioner kroner senere – åpner det ærverdige bygget dørene for publikum igjen med åpent hus, levende musikk i alle rom og festkonsert med Trondheimsolistene om kvelden.
– Det har vært en lang og oppdagelsesrik reise, for å si det mildt, smiler prosjektleder Lars Erik Melhus og kommunikasjonsrådgiver Jorunn Mo.
Ringve Musikkmuseum ble åpnet i 1952 og er i dag Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter.
Omvisningene i Hovedbygningen er en av de mest populære opplevelsene.
– Da tar guidene med seg de besøkende på en reise tilbake til 1880-årene, ofte kalt gullalderen for norsk musikk, samtidig som de spiller tidsriktige stykker på instrumentene. Vi stiller svært strenge krav til guidene våre, som må kunne tre språk og spille piano på høyt nivå. Når det er høysesong så går omvisningene nesten uavbrutt hver dag, sier Mo til Bydelsavisa Strinda.
Siste finpuss
Inne i første etasje er det fremdeles avsluttende restaureringsaktivitet å spore når Bydelsavisa er på besøk en liten uke før den store dagen. Utenfor har håndverkerne montert ned stillasene sine. Fra etasjen over høres vage toner fra et piano som møysommelig blir stemt til åpningen.
– Dere er i rute?
– Helt klart. Vi har vært fantastisk heldige med dyktige fagfolk som har pusset opp bygget ute og inne, og våre egne ansatte har stått på. Nå gjenstår litt finarbeid før guidene skal få ro til å øve på omvisningen, og på musikkinstrumentene de siste dagene. Når vi åpner dørene på lørdag skal alt være på stell, fastslår Melhus og Mo.
Et hardt slag
At brannen var et hardt slag for museet, er det ingen tvil om. Instrumentsamlingene og utstillingene i nybygget har vært åpne hele tiden, men å stenge hovedattraksjonen i tre år har vært tungt. Renoveringsarbeidene har imidlertid ført til noen spennende oppdagelser underveis.
– Vi har alltid trodd at hovedbygningen ble oppført på i 1853. Men da vi analyserte tømmerstokkene i veggene her inne, ble det klart at vi har bommet med et helt århundre. Trevirket stammer nemlig fra omlag 1770, forklarer Melhus.
Fargeundersøkelser både innvendig og utvendig har også avdekket alle tidligere tapeter og malingslag.
– Vi har tilegnet oss mye ny kunnskap siden brannen. Og den har vi veldig lyst til å formidle. Ut over sommeren og høsten tilbyr vi også spesialomvisninger om bygningen, interiøret og menneskene som bodde her, skyter Mo inn.

Rommene er innredet etter de estetiske idealene fra sent 1800-tall.
Bevare og tenke nytt
Å vandre gjennom rommene til Hovedbygningen er som å bevege seg i en tidsboble. Det er også intensjonen – å bringe de besøkende tilbake til en borgerlig virkelighet slik den artet seg på 1880-tallet, med musikken som den bærende og fortellende røde tråden.
– Arbeidene de tre siste årene har vært omfattende. Spesielt her inne, forklarer Melhus i et av rommene som ble hardest rammet av brannen.
– Her har mye brannskadd trevirke blitt erstattet, forteller han til Bydelsavisa Strinda.
Han forklarer at bygningen som helhet framstår i bedre stand i dag enn før brannen.
– Vi har snudd en tragisk hendelse til en mulighet for å bli enda bedre, legger han til.
– Har intensjonen vært å tilbakestille rommene eksakt slik de var før brannen?
Både Melhus og Mo rister på hodet.
– Nei. Det var et spørsmål vi stilte oss da vi startet. Vi har både bevart og tenkt nytt underveis. Dette er en helt ny utstilling som inneholder mange musikkinstrumenter, møbler og bilder som aldri har vært utstilt før. Rommene er innredet etter de estetiske idealene fra sent 1800-tall, sier de to mellom historiske tangentinstrumenter og fioliner, bord og sofaer.
Gleder seg
Ute på tunet mellom bygningene på Ringve har en gruppe besøkende fra Hurtigruta vært på snarvisitt. Nede ved piren har et av verdens største cruiseskip, MSC Meraviglia, lagt til kai. Turistene myldrer i sommermånedene.
– Dere skulle gjerne ha åpnet dørene til Hovedbygningen allerede i dag?
Mo smiler godt.
– Det har du helt rett i. Men du vet at den som venter på noe godt. Gjenåpningen på lørdag vil bli en folkefest med musikk, nyskrevet fanfare og kake på tunet. Og festkonserten blir et klassisk fyrverkeri med flere overraskelser. Folk skal få se hvor fin Hovedbygningen har blitt. Nå er det heldigvis bare dager igjen, avslutter hun.