Er vi alle en del av den samme kroppen?

KROPP SOM TEMA  Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene, er klar for festival.

Det er ett av veldig mange spørsmål som stilles under årets Olavsfestdager som går av stabelen fra 28.juli til 4. august.

TEKST OG FOTO: Jan-Are Hansen

«Kropp» er tema for Olavsfestdagene i 2018. Kontroversielt for en festival som har et kristent bakteppe vil kanskje noen mene. Direktør Petter Myhr er både enig og uenig.

– Det viktigste premisset vi jobber etter når vi skal sette tema, er at det skal være allmenngyldig. Noe som angår absolutt alle uansett hvor man befinner seg på jordskorpa. Og alle mennesker har det til felles, at vi har en kropp, forklarer Myhr fra kontoret øverst i Munkegata, rett foran Nidarosdomen.

Hva aksepterer du?

Vi mennesker gjør mange ting med kroppene våre. Det som virker underlig og bisart for en person, kan være den naturligste ting i verden for en annen. Noen nekter den næring og blir syke, mens andre fyller den opp til de blir like kleine. Enkelte skader den med vilje. Vi opererer den for å bli større noen steder og mindre andre. Vi viser fram alt, eller dekker den fullstendig til. 

– Hva vi gjør med kroppen vår er et uttrykk for det aller innerste i oss. Bakgrunnen og kulturen vi kommer fra. Idealene og verdiene vi har, og ikke minst hvordan vi vil at andre skal oppfatte oss, forklarer Myhr engasjert.

– En tematikk som favner voldsomt vidt?

– Helt klart. Det er intensjonen vår også. Å rette søkelys og diskutere åpent om de store temaene. Vi vil  å stille spørsmålet: Hva aksepterer du? Utfordre de som kommer til festdagene til å tenke utenfor komfortsonen sin når det gjelder kropp, rett og slett, legger han til.

Det er imidlertid slett ikke bare det rent fysiske aspektet som legges under lupen. 

– Minst like viktig er det å se kroppen i en spirituell kontekst. Sammenhengen mellom kjøtt og blod – sjel og bevissthet, sier han til Bydelsavisa Strinda.

Sterke møter

Vestfrontmøtene utenfor Nidarosdomen ble arrangert for første gang i 2014, og har på mange måter blitt hjørnesteinen til Olavsfestdagene. Det var Myhr selv som tok initiativet til møtene da han tiltrådte som direktør for fire år siden.

– Oppslutningen de siste par årene har vært helt fantastisk. Tusenvis møter opp selv om temaene er tunge og komplekse. Om det regner og er hustrig betyr ingenting, smiler han.

Til sammen vil det bli arrangert sju Vesfrontmøter i løpet av årets Olavsfestdager. Tema som «Kan vi tilgi kirkas kroppsfiksering?», «Hva skjer når vi dør?, «Kan vi tro på både Gud og Darwin» og «Hvilke kropper skal få leve?» står på plakaten. 

– Og dere har fått tak i sterke innledere og debattanter?

– Det vil jeg definitivt si. Og bredden er stor. Vi snakker størrelser som Theresa Tolmie McGrane som vokste opp på det katolske barnehjemmet Smyllum Park i Glasgow, hvor hun ble misbrukt av nonnene i over 10 år, til den kjente muslimske religionshistorikeren og professoren Reza Aslan. Norske navn som Trond-Viggo Torgersen og Harald Eia vil også dukke opp. Lista er omfattede, jeg kunne fortsatt lenge her, smiler Myhr.

Heftige konserter

Olavsfestdagene betyr også konserter og kulturopplevelser. Årets festprogram kan som vanlig stille med flere profilerte navn fra hele verden på hovedscenen i Borggården og i Nidarosdomen.

– Åpningskonserten med Soweto Gospel Choir i Nidarosdomen, blir en højdare. Det er glede og dans på et mørkt politisk bakteppe. Bluesrock-legenden Bonnie Raitt kommer til Borggården. Det samme gjør kjente norske artister som Sigvart Dagsland og Sondre Justad, sier Myhr.

For mange vil nok selve rosinen i festivalpølsa bli det amerikanske ikonet Grace Jones som kommer tirsdag 31. juli.

– En androgyn skikkelse som i tillegg til å være en stor artist, også utfordrer og leker med kropps- og kjønnsforestillingene våre, mener Myhr.

Gudstjenester, teater og eget barneprogram er også en del av festdagene.

– Tradisjon tro blir det selvsagt Historsk marked i Erkebispegården, sier han til Bydelsavisa Strinda.

Mage og hode

Det er ikke kun Olavsfestdagene som gjør Trondheim til byen der det skjer, i ukene rundt månedskiftet juli/august. Også Trøndersk Matfestival, som nå har blitt Norges ledende lokalmatfestival, arrangeres i den samme perioden. Det samme gjør den populære Bryggerifestivalen i Trondheim.

– Mye bra både for magen og hodet på sensommeren i Trondheim, med andre ord?

– Absolutt. Jeg anbefaler folk til å legge ferien sin slik at de får med seg disse ukene. Og har du planer om å invitere utenbys gjester, så finnes det knapt et bedre tidspunkt å komme til byen vår på, avslutter Myhr.