Elbilnyhet i tre versjoner

FØRST UTE: Koreanske Hyundai er den første bilprodusenten i verden som lanserer én elbil i tre ulike versjoner.

FØRST UTE: Koreanske Hyundai er den første bilprodusenten i verden som lanserer én elbil i tre ulike versjoner.

GILDHEIM: Når Hyundai nå lanserer sin nye Ioniq, er det første gang en og samme bil leveres i tre elektriske versjoner.

TEKST OG FOTO: Renate Brødreskift

Hyundai Ioniq kommer i tre «grønne» varianter: ren elbil, hybrid og ladbar hybrid. Først ute i Norge er Ioniq hybrid, som blir tilgjengelig i september, deretter kommer elbilen i slutten av oktober. Den ladbare hybriden kommer til våren.

Bra forhåndssalg
Hos Hyundai-forhandler Okkenhaug Bil på Leangen kan driftssjef Bjørn Røsjordet fortelle om stor interesse for bilen under førpremieren i Trondheim i juni.

– Interessen var utrolig, det var folk her hele tiden. Den har jo fått veldig mye positiv presse, sier Røsjordet. Forhåndssalget i Trondheim ligger på 30 biler. På landsbasis ligger det på rundt 400.

– Det er en del over forventet, men trønderne er litt trege. De vil ikke kjøpe før de har prøvekjørt. I Oslo der handlemønsteret er mye raskere, har den solgt mer, sier Røsjordet. Han opplyser at av de vel 1000 bilene som innføres til Norge, skal mellom 60 og 70 selges i Trondheim.

Toppmodellen
Hybriden plasseres i samme segmentet som Toyota Prius, og levert i Trondheim har toppmodellen en pris på 299 000 kroner.

– Da har den det du trenger, slik som adaptiv cruisekontroll, autobrems, parkeringssensor bak, ryggekamera og navigasjonssystem med 8 tommers skjerm, sier Røsjordet.

HYUNDAI-FORHANDLER: Daglig leder Ina Okkenhaug og driftssjef Bjørn Røsjordet blir forhandler av den nye elbilen fra Hyundai.

HYUNDAI-FORHANDLER: Daglig leder Ina Okkenhaug og driftssjef Bjørn Røsjordet blir forhandler av den nye elbilen fra Hyundai.

Bra hybridsalg
Driftssjefen sier hybridbiler selger godt i Trondheim.

– Vi bor jo i en teknologihovedstad og folk er nysgjerrige på det siste innen teknologi. Så har du de miljøbevisste som ser at den har utslipp på under den laveste CO2-grensa, med et utslipp på bare 78 gram. Så kommer pris og miljø inn i bildet, i tillegg til de som ikke vil ha denne rekkeviddeangsten. Hybriden passer best for de som kjører litt lengre distanser, sier Røsjordet.

Kort ladetid
Toppmodellen av elbilvarianten får du til 259 000 kroner, levert i Trondheim. Størrelsesmessig ligger den i Leaf-segmentet, og Røsjordet trekker frem at den har best ladekapasitet i sin klasse, samt en rekkevidde på 260 km pluss.- Hyundai har lagt vekt på kort lading, konkurransedyktig kjørelengde, pris og et karosseri som folk synes er fint. Du ser ikke at den er en elbil. De har også laget en elbil som har fått fem stjerner i NCAPs siste tre målinger, sier han.

Brukerfordeler
Prisen på den ladbare hybriden er enda ikke klar. Denne har et større batteri enn hybriden og en oppgitt rekkevidde på 50 kilometer på ren strøm. Foreløpig selges det ikke mange ladbare hybrider i Norge, og Røsjordet peker på at salget avhenger av hva som skjer med regjeringens avgiftspolitikk. Bilene har lavt CO2-utslipp, samtidig som de har høyere vekt på grunn av at den har to motorer. Per dags dato kan den ikke konkurrere med elbilen og dens brukerfordeler, selv om det trolig vil skje endringer også her.

– Elbilsalget har flatet ut og du har ikke den veksten lenger. Men det selges jo fortsatt bra med elbiler, og det vil hele tiden være en fordel å ha elbil. Men det vil nok ikke bli gratis på sikt, sier Røsjordet. Handler du en Ioniq fra forhandleren på Leangen, kan Røsjordet opplyse at bilen kommer med åtte års garanti og åtte års veiassistanse. Du får også gratis oppdatering av navigasjonskartet.

– Vi er veldig happy med at vi får alt inn i én pris, sier han.

HYUNDAI IONIQ

HYUNDAI IONIQ