De har landets beste arbeidsplass

LANDETS BESTE: Roger Mostervik Rones, Ingrid Sæther og Rune Nordbøe Hallan har landets beste arbeidsplass hos Eiendomsmegler 1 Midt-Norge på Valentinlyst.

De ansatte hos Eiendomsmegler 1 på Valentinlyst jubler over nok en gang å ha blitt kåret til Norges beste arbeidsplass.

Av Renate Brødreskift

For tredje år på rad har det internasjonale analyse- og rådgivningselskapet Great Place to Work kåret Eiendomsmegler 1 Midt-Norge til Norges beste arbeidsplass. Meglerforetaket, som har cirka 280 ansatte fordelt på kontorer i Møre og Romsdal og Trøndelag, klatret til topps i konkurranse med 201 organisasjoner med til sammen over 22 000 medarbeidere.

Medarbeiderundersøkelser
– Jeg er kjempefornøyd med at de ansatte har det bra på jobb. Det er det viktigste. Selve kåringen er ikke så viktig, for man selger ikke boliger bedre at å vinne kåringen. Da er heller selve prosessen vi har gjennom hele året viktigere, sier avdelingsleder ved Eiendomsmegler1 på Valentinlyst Roger Mostervik Rones.

SETTER DE ANSATTE FØRST: Avdelingsleder Roger Mostervik Rones synes det er artig å vinne kåringer, men er mer opptatt av prosessene de har gjennom hele året for at de ansatte skal trives på jobb.

Gjennom årlige medarbeiderundersøkelser måler bedriften hvor godt de ansatte trives på jobb, og det er denne målingen sammen med en kulturrevisjon utarbeidet av bedriften som danner grunnlaget for kåringen av landets beste arbeidsplass. Selv om de scoret høyt på alle punkter i undersøkelsen, sier avdelingslederen at det er områder de vil bli enda bedre på.

Teamfølelse
– Et viktig punkt var å få mer teamfølelse. Vi skal ha fokus på hvordan vi snakker til hverandre og vi skal alltid bidra til å hjelpe hverandre og rose hverandre. Det er lett å snakke om det, noe annet er å gjøre det. Foreløpig går det veldig bra, vi må bare minne hverandre på det, sier han.

TRIVES PÅ JOBB: Trainee Ingrid Sæther og eiendomsmegler Rune Nordbøe Hallan stortrives på meglerkontoret på Valentinlyst.

I fjor ble meglerforetaket kåret til årets LEAN-bedrift, som handler om å gjøre alle prosesser i bedriften effektive. Det vil si at det er kort avstand mellom ledelse og trainee, og det er lav terskel for å komme med innspill til forbedringer.

– For eksempel er samspillet mellom megler og saksbehandler viktig, og det er viktig å få en klar arbeidsfordeling for å få flyt, slik at megleren kan bruke tid på å følge opp selger og kjøper, sier Rones.

Konkurranseutsatt bransje
Hvordan merker kundene at dere er landets beste arbeidsplass?

– De får en megler som er fornøyd med jobben sin, og det merker man på måten man blir behandlet på som kunde. Er man misfornøyd i hverdagen går det utover måten man presterer på, sier avdelingslederen, som selv har mange års erfaring som eiendomsmegler.

– Det er en konkurranseutsatt bransje, og selv om vi har 40 prosent av alle boligsalgene i Trondheim i dag, kan vi ikke lene oss tilbake og tenke at det kommer vi også til å ha neste år. Vi må derfor jobbe med å være bedre enn konkurrentene på alt vi gjør.

Stoler på de ansatte
I undersøkelsen svarte 96 prosent av de ansatte at de gleder seg til å gå på jobb hver dag. Rones mener de ansattes trivsel er viktigere enn resultater, og legger vekt på å ha et godt miljø på kontoret. Han har stor tro på konseptet «frihet under ansvar».

– Jeg går ikke og følger opp hver ansatt daglig, og stoler på at de gjør det de skal for å lykkes best. De dagene vi har 12-timers dager med visninger er vi jo mye sammen. Da spiser vi middag sammen før vi drar på visning, og vi prøver å spise lunsj sammen hver dag, sier han.

Lav snittalder
Snittalderen på Valentinlyst-kontoret er lav, med bare to ansatte over 40 og en ansatt som «nærmer seg 40». Rones mener aldersmiksen er bra for arbeidsmiljøet.

– Vi rundt 40 føler oss litt yngre, og de på 20 blir litt mer moden, og så møtes vi på midten. Det hadde ikke vært bra å ha bare 40-åringer, og jeg tror vi hadde hatt et annerledes miljø uten denne miksen, sier han.

Viktig å trives
Trainee Ingrid Sæther (22) og eiendomsmegler Rune Nordbøe Hallan (46) er enig med sjefen: aldersmiksen er bra for miljøet, og som ung i gamet synes Sæther det er fint å kunne lære av meglere som har vært i bransjen lenge.

IDRETTSARRANGEMENT: Bedriften oppfordrer de ansatte til å delta på ulike idrettsarrangementer, der det viktigste skal være å delta og ikke å prestere (foto: Eiendomsmegler1 Midt-Norge).

– Jeg får være med megler ut og føler at jeg også er med på salget. Det er fint å ha meglere å se opp til. Vi har også støttefunksjoner slik som saksbehandlere og en markedsavdeling, som jobber for at megleren skal lykkes. Det er en kvalitetssikring som gjør at det blir en trygghet i det hele, sier Sæther.

– Vi er jo en stor aktør med god faglig tyngde. Man har alltid noen å sparre med, legger Hallan til. Han synes det er positivt at bedriften har en sunn holdning til både jobb og fritid, og at de ansatte blir oppfordret til å delta på ulike idrettsarrangement.

– Da er det snakk om lavterskel, uansett alder og nivå. Det viktigste er å være med, og ikke at man skal prestere, sier han.

Hvor viktig er et godt arbeidsmiljø i deres bransje?

– Med 10-12 timersdager er det viktig å trives på jobb, ellers så blir det en voldsom slitasje for den ansatte. Men så må man finne en balanse også. Man kan ikke jobbe døgnet rundt, sier Hallan, og legger til:

TEAMBUILDING: Sosiale aktiviteter slik som hytteturer er med og styrker teamfølelsen blant de ansatte. Tidligere i vinter dro de ansatte på tur til Synnerdalen i Budalen (foto: Eiendomsmegler1 Midt-Norge).

– Når vi vinner kåringen for tredje år på rad er det i hvert fall ikke tilfeldig. Men vi unner jo andre å ha en god arbeidsplass også.