Bydelsbibliotek får etterlengtet makeover

ÅPNER I FEBRUAR 2018: Avdelingsleder Lars Danielsen og bibliotekar Anne Berit Grønbech har pakket unna det gamle biblioteket og ser frem til å åpne i ny, moderne drakt på nyåret.

Risvollan bibliotek pusses opp og blir meråpent bibliotek når det åpner igjen i februar 2018.

Av Renate Brødreskift
Avdelingsleder ved Risvollan bibliotek, Lars Danielsen, sier det er en svært etterlengtet oppussing biblioteket nå står overfor, og peker på at det ikke er gjort noen store oppgraderinger av lokalene siden biblioteket åpnet på Risvollan senter i 1974. Nå skal både gulv, vegger og tak skiftes ut, og lokalet blir tilpasset dagens moderne bibliotekbruk.

– Stusselig
– Bibliotekets funksjon har endret seg de siste årene. Folks lesevaner og søking etter informasjon har endret seg. Man googler heller enn å gå til bibliotekenes referanse­systemer. Biblioteket skal være et møtested og ha arrangementer og debatter, samt være en arena for livslang læring, sier Danielsen, som medgir at det har vært litt stusselig å drive bibliotek i de gamle, slitte lokalene.
– Men aktiviteten har ikke vært stusselig. Bruken av biblioteket har gått oppover de siste årene, og det virker som biblioteket er en integrert del av bydelen, legger han til.

SAMME LOKALER: Risvollan bibliotek fortsetter i de samme lokalene på Risvollan senter når det åpner igjen etter oppussingen.

Meråpent bibliotek
Nye Risvollan bibliotek vil bli et meråpent bibliotek. Det vil si at lånere over 15 år kan få tilgang til biblioteket utover ordinær, bemannet åpningstid, fra klokka 7 til 23 alle dager, også helligdager. Trondheim folkebibliotek har fra før tre meråpne bibliotek; på Moholt, Ranheim og Heimdal.
Det nye biblioteket vil få et eget formidlingsrom, som kan brukes av skoleklasser og barnehager på dagtid, slik at de ikke forstyrrer resten av biblioteket. På ettermiddag og kveld vil rommet fungere som et spill-rom og verkstedrom.
– Slik slipper de som er her og leser avisa å høre på lesestunden vår på dagtid, og på kveldstid kan vi ha verksted her, for eksempel digitalt verksted eller praktisk verksted. På Saupstad bibliotek har vi for eksempel hatt verksted i dronebygging, forteller Danielsen.

Kjøkkenkrok for besøkende
Det skal også bygges en kjøkkenkrok for besøkende, og det skal settes opp et større bord der barne­hager kan spise lunsj på dagtid og skoleelever kan gjøre lekser etter skoletid. Danielsen sier de også ønsker å legge til rette for at foreninger og lag kan legge møtevirksomheten sin til biblioteket.
– Vi er egentlig for mest mulig bruk av biblioteket, og vi har blant annet hatt velforeningsmøter her, sier Danielsen.

Overføres til Moholt ­bibliotek
Da de ansatte stengte dørene 11. september, var det flere lånere på Risvollan som ytret misnøye med at biblioteket skulle holde stengt helt frem til februar 2018. Danielsen opplyser at de som har Risvollan bibliotek som hente­avdeling automatisk blir overført til Moholt bibliotek i Brøsetvegen 168 i oppussingsperioden. Ønsker man å hente reserverte bøker på et annet bibliotek enn Moholt, kan man gjøre en avtale med det biblioteket man ønsker å bruke. Levering av bøker kan man gjøre på alle filialer i byen.
– Kundene er lei seg for at vi er stengt. Vi kunne åpnet en annen plass i mellomtiden, men det å bygge opp et bibliotek tar tid. Vi har pakket ned 180 pappesker med bøker, som vil bli lagret i en container. De nyeste og mest populære bøkene blir sendt ut på utlån til de andre bibliotekene i byen, sier Danielsen.